Home Novosti BiH CHRISTIAN SCHMIDT RAZBJESNIO DODIKA: „Ja ne tumačim Dejtonski sporazum, već ga…“

CHRISTIAN SCHMIDT RAZBJESNIO DODIKA: „Ja ne tumačim Dejtonski sporazum, već ga…“

Neka Dodik ne potcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice i neka ne misli da može svima igrati na glavi, poručio je Schmidt.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik iznio je nove optužbe na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta.

-Ja ne tumačim Dejtonski sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a.

Schmidt neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik. Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja.

To pokazuje i odgovor Antonia Guterresa jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Savjeta bezbjednosti.

Schmidt opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke, poručio je Dodik.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt jučer nije želio komentirati podizanje optužnice protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka OHR-a. U intervjuu za Glas Amerike (VOA) je rekao da su odluke Tužilaštva BiH pitanje vladavine prava.

-Svaki predsjednik zemlje članice Europske unije ili drugih država zaslužuje poštovanje. To ne mogu reći za svako mišljenje koje pročitam. Njegova tvrdnja mi je više konfuzna, nego logična. Iz poštovanja prema predsjedniku države i instituciji, neću komentirati ovakve izjave.

Dodik, nažalost, ne vidi pravu realnost. Izuzetno se brinem o serioznosti takvog rada u RS-u. Ako pogrešno razumijemo Daytonski ugovor, kao što to radi Dodik, onda je to svjesno nerazumijevanje. On mora ostati kod serioznosti i ozbiljnosti. Naravno da je BiH nosilac međunarodnih nadležnosti i to piše u Daytonu. To nisu RS, FBiH niti Disktrikt Brčko, već su svi dio BiH i to treba biti njegov orjentir. Nečuveno je negiranje nezavisnosti ili napad na nezavisnost Ustavnog suda. To je udar na entitet. Dodik na taj način ne prihvata, odnosno krši moju i poziciju moje službe. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres jasno odgovorio na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Čemu to pozorište i igre? Neka promijeni zid u koji gleda i neka bude druge boje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbjeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim reći da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. To će dovesti do velikih poteškoća. Neka Dodik ne potcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice i neka ne misli da može svima igrati na glavi, poručio je Schmidt.

(SB)