Home Novosti BiH CHRISTIAN SCHMIDT SE PRISJETIO VAŽNOG DATUMA: “Veliki korak u obnavljanju veza bila...

CHRISTIAN SCHMIDT SE PRISJETIO VAŽNOG DATUMA: “Veliki korak u obnavljanju veza bila je…”

(…) jedinstvena registracija vozila.

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se na Twitteru te objavio fotografiju gdje pozira pored automobila s bh. registarskim oznakama.

“Prije tačno 25 godina završeno je uvođenje jedinstvenih registarskih tablica i potvrda registracije vozila koje su omogućile sigurnu i neometanu slobodu kretanja po cijeloj BiH. Veliki korak u obnavljanju veza i ponovnoj uspostavi normalnog stanja nakon stravičnog rata”, objavio je OHR.

Podsjećamo, 1. juna 1998. godine odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Carlsosa Westendorpa svi vozači u Bosni i Hercegovini su bili dužni imati nove, jedinstvene registarske oznake.

Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, neko vrijeme su korištene tablice izdavane u SFRJ. Godine 1994. vlada BiH je uvela nove registarske oznake koje su imale grb RBiH, dok su prva dva slova označavala grad u kojem su tablice izdate, prenosi NAP.

Paralelne strukture u RS-u su s početkom agresije uvele vlastite tablice koje su bile gotovo identične onim iz SFRJ, s izmjenom grba, umjesto petokrake nalazilo se srpski grb, a umjesto latinice korištena je ćirilica.

Na teritoriju koje je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane također su izdavane posebne tablice. Bile su gotovo identične onima iz Hrvatske s izuzetkom grba. Umjesto grba Republike Hrvatske na tablicama je bio grb Herceg-Bosne.

Kako je je jedan od glavnih članova dejtonskog mirovnog sporazuma bilo omogućavanje slobodnog kretanja, bilo je nepohodno osigurati sve preduslove kako bi došlo do nesmetanog prijevoza roba i ljudi unutar Bosne i Hercegovine.

Bilo je jasno da je to gotovo nemoguće sa različitim registarskim oznakama, pa je tako Ured visokog predstavnika odlučio nametnuti novo rješenje koje bi bilo univerzalno za cijelu Bosnu i Hercegovinu.