Home Novosti BiH Cijela BiH može računati na njega – “Govorim bosanski, a moje dijete...

Cijela BiH može računati na njega – “Govorim bosanski, a moje dijete hrvatski i savršeno se razumijemo”

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kazao je u sinoćnjem izdanju Presinga na N1 sa Amirom Zukićem da on jeste Hrvat, da je odgajan u tom duhu, da je kršten ali da nema namjeru to dokazivati. Kazao je da govori bosanskim jezikom, a njegovo dijete u školi koju pohađa uči hrvatski jezik i savršeno se razumiju.

Komšić je kazao da je Bosna i Hercegovina njegova jedina domovina, da se ne mogu imati dvije domovine. Kazao je da će u svom kabinetu imati samo zastavu Bosne i Hercegovine, iako se zna koliko on “voli zastavu s ljiljanima”. Na najave Milorada Dodika da će na Predsjedništvu izvjesiti i zastavu bh. entiteta Republika Srpska, Komšić je kazao da to po zakonu nije moguće, prenosi “Dnevno.ba“.

“U svom kabinetu je može imati kao što je imao i Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić, ali na zgradi Predsjedništva može biti samo zastava BiH” – kazao je Komšić.

On je kazao da je tokom ranijeg mandata sarađivao sa Radmanovićem, a da je Dodik već ublažio izjave i spušta loptu.

“Obaveza nam je da radimo. Ne isplati mu se biti iracionalan, nego racionalan u svom poslu. Isplati mu se donositi odluke konsenzusom, jer će samo tako i RS imati koristi od njegovog posla. Očekujem da bude racionalan. Ako krene u blokade rada Predsjedništva, desit će se da ga bumerang pogodi. Ne isplati se tako raditi u Predsjedništvu jer onda blokirate i sebe. Ovdje je uvijek dobro biti racionalan, iracionalnost se skupo plati” – kazao je Komšić.

On nije želio otkrivati imena ljudi iz regije, i iz Hrvatske koji su mu čestitali pobjedu da ih ne dovede u neugodnu situaciju, ali je naveo da je primio puno čestitki.

Kazao je da se zalaže za građansku BiH kao i da je on građanin BiH te da u to stane “sve moje i moje hrvatstvo, i krštenje i da budem ateista, agnostik, da navijam za Želju. Tu stane moje sve”.

Govoreći o kandidaturi za Predsjedništvo BiH Komšić je naveo da ga je na to podstakao Dragan Čović svojim planovima B i saradnjom sa Dodikom.

Poručio je da će obići sve dijelove BiH uključujući i zapadnu Hercegovinu, ali da neće moliti primjerice načelnika Gruda da ga primi niti se ponižavati na takav način. Poručio je svim građanima BiH da mogu računati na njega.

“Moj je posao da radim za njih, nemam problem s tim da me ne vole ili mrze jer je to takav posao. Neka znaju svi, na mene mogu računati apsolutno” – kazao je Komšić.

PREPORUČENO ZA VAS: Milorad Dodik: “Dovest ću popa da osvešta prostorije u Predsjedništvu BiH, moraće da istjera nečastivog”