Home Novosti BiH CIJELA DRŽAVA ČEKA NA NJIHOVU REAKCIJU: Tužilaštvo BiH tvrdi – “Nismo dobili...

CIJELA DRŽAVA ČEKA NA NJIHOVU REAKCIJU: Tužilaštvo BiH tvrdi – “Nismo dobili nikakav dopis CiK-a”

„Tužiteljstvo BiH nije zaprimilio prijavu niti dopis Središnjeg izbornog povjerenstva, koji se odnosi na navode iz Vašeg upita“, saopšteno je za N1 iz Tužilaštva BiH na upit da li će bilo kako Tužilaštvo BiH reagovati, kako očekuje CIK BiH, u slučaju istupa Milorada Dodika prema članici CIK-a BiH Vanji Bjelici-Prutini.

Predsjedavajući CIK-a BIH se pozvao na Krivični zakon, član 145, stav 2. i 3., jer se radi o najvišem dušnosniku u BiH, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, koji je vrijeđao članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

Podsjećamo, jučer je CIK, odnosno predsjedavajući Željko Bakalar, zatražio reakciju Tužilaštva BiH, jer je Dodik u nekoliko navrata proteklih dana vrijeđao članicu CIK-a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

“Svi su čuli, dva puta se desilo i, znajući osebujnost javnog izričaja tog političara, ne bi me čudilo da se ponovi”, pojasnio je za N1 predsjedavajući Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

“Ako su svi tužitelji u ovoj zemlji imali priliku da čuju, i to u dva navrata, ono što je predsjedatelj Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom dužnosniku u BiH, izgovorio prvo prema ženi, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje obitelji, doma, obiteljskog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizoginije, a samo zato što radi svoj posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno” – rekao je Bakalar za N1.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogovine i lider SNSD-a Milorad Dodik vrijeđao je članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu-Prutinu zbog činjenice da je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Nakon Dodikovih prvih uvreda na račun Vanje Bjelice-Prutine, uslijedile su brojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija, kao i opozicionih političara iz Republike Srpske.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj, da se razvede a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara kakve to veze ima s njenim kompetencijama, Dodik je rekao:

“Ima veze, jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova”, koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanje određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, najoštrije su osudile napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

(SB)

Previous articleOvo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana
Next articleBOŠKA ĆAVAR NASTAVLJA ŠOKIRATI: “Čović ne bi ostao tako dugo ne sceni da se on i Komšić ne podržavaju”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.