Home Novosti BiH CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

CIK jednoglasno pozvao Tužiteljstvo BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH, Vanju Bjelicu Prutinu zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici. Osvrnuo se, najblaže rečeno, na njenu nacionalnost i izbor partnera druge nacionalnosti.

Centralna izborna komisija jednoglasno, sa šest glasova za, donijela je odluku kojim se poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema Krivičnom zakonu BiH u slučaju vrijeđenja članice CIK-a Vanje Bjelica – Prutina. Nju je, podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vrijeđao u nekoliko navrata proteklih dana, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. U Članu 145. stavovima 2 i 3 vrlo jasno piše da sve poprima jednu drugu dimenziju kad to uradi funkcioner, zloupotrebom svog položaj – izaziva rasnu, međuetničku i svaku drugu mržnju svojim javnim postupanjem, piše N1.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH, Vanju Bjelicu Prutinu zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici. Osvrnuo se, najblaže rečeno, na njenu nacionalnost i izbor partnera druge nacionalnosti.

Nakon Dodikovih prvih uvreda na račun Vanje Bjelica – Prutina uslijedile su mnogobrojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija kao i opozicionih političara iz entiteta Republika Srpska.

Jučer se ponovo obrušio na Bjelicu-Prutina

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer se ponovo obrušio na članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu-Prutina zbog činjenice da je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara kakve to veze ima s njenim kompetencijama, Dodik je rekao:

“Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova” koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanju određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, najoštrije osuđuju napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.

Previous articleChristian Schwarz Schilling poručuje: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, konačno!
Next articleVIDEO: Pogledajte šta Šešeljev radikal radi u skupštini u bh. gradu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.