Home Novosti BiH CIK kaznio Ćamila Durakovića sa 3.000 KM

CIK kaznio Ćamila Durakovića sa 3.000 KM

Kazna je uslijedila zbog zloupotrebe prava u radu biračkih odbora

Centralna izborna komisija kaznila je Ćamila Durakovića kao nezavisnog kandidata na izborima za predsjednika i potpredsjednika RS-a zbog zloupotrebe prava u radu biračkih odbora tokom Općih izbora 2022. godine. To je odlučeno na današnjoj sjednici.

Podtačka rada CIK-a danas je bila i utvrđivanje kazni za zloupotrebu prava učešća u biračkim odborima tokom Općih izbora u BiH održanih prošle godine.

Za Durakovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske je stučna služba CIK-a utvrdila da je kao nezavisan kandidat zloupotrijebio pravo te su članovi CIK-a glasali o prijedlogu da mu se izrekne novčana kazna od 3.000 KM, što je zakonski minimum jer mu ranije ta institucija nije izricala kazne.

– Osim toga što je priznao da je vršio zloupotrebu, ono što nedostaje u ovoj odluci je tačan broj članova biračkih odbora koji su delegirani protivno odredbama Izbornog zakona jer nije isto kada na listu stavite jednog tzv. fiktivnog člana i kada to uradite sa čitavom mrežom članova. U konkrenom slučaju smatram da je kazna od minimalnih 3.000 KM ohrabrujućeg karatera, posebno ako to na kraju neko prizna da je uradio, posebno ako uzmemo u obzir da je razlika između ovog i sljedećeg kandidata bošnjačkog naroda minimalna – kazala je članica CIK-a Vanja Bjelica – Prutina.

Usvojen je prijedlog odluke kako je predložila stručna služba CIK-a, pa je Duraković novčano kažnjen.