Home Novosti BiH CIK podnosi krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv članova biračkih odbora u Srebrenici,...

CIK podnosi krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv članova biračkih odbora u Srebrenici, Mostaru i Doboju

To je bio prijedlog članice CIK Vanje Bjelice Prutine koga su podržali ostali članovi
Centralna izborna komisija će u roku od sedam dana nadležnim tužilaštvima u BiH podnijeti prijave protiv članova biračkih odbora na onim biračkim mjestima za koja se sumnja da su bila poprište krivičnih djela na proteklim lokalnim izborima.

To je bio prijedlog članice CIK Vanje Bjelice Prutine koga su podržali ostali članovi. Zapravo, obaveza prijavljivanja sumnji u krivična djela proističe iz Izbornog zakona BiH, a to što je dodatno usvojen ovakav zaključak samo daje na snazi krivičnim prijavama.

– Mislim da moramo odrediti rok u kojem će naše službe, u skladu sa članom 6.8. Izbornog zakona, izvršiti prijavu članova ž biračkih odbora na onim biračkim mjestima na kojima su utvrđene nepravilnosti za koje cijenimo da u sebi sadrže neka obilježja kvičnog djela prtiv izbornog prava. Prvenstveno mislim na biračka mjesta gdje su utvrđene nepravilnosti prilikom brojanja glasačkih lističa u Gradu Mostaru, kao i na biračka mjesta na kojima je u postupku glasanja došlo do nepravilnosti. Neka od njih se odnose na glasanje u ime drugih lica u Doboju i Srebrenici. Smatram da je potrebnom u što kraćem roku, ne dužem od sedam dana, da službe izvrše prijave sa svim podacima i dokazima koji se odnose na navedena biračka mjesta, da prijavu o tome dostave nadležnom tužilaštvu i da javnost bude upoznata s tim da smo preduzeli sve radnje u skladu sa Izbornim zakonom, rekla je Bjelica Pritina na današnjoj sjednici CIK BiH.

Predsjednik CIK Željko Bakalar dodao je da je već kontaktrao službe koje spremaju materijale, te da je za Mostar jedan dio prijava i dokaza već spreman da ide u tužilaštvo.

Član CIK Vlado Rogić primjedbovao je jer smatra da s eo ovakvim stvarima prvo treba raspravljati na kolegijumu CIK, kako niko na sjednici ne bi bio doveden “pred svršen čin”. I on se, ipak, složio sa radnim zaključkom, piše Srpskainfo.

Previous articleKrivična prijava protiv Dodika: Izgovara iste riječi kao zločinci i vrijeđa žrtve ratnog silovanja
Next articleCarl Bildt: Bosna pripada Bosancima (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.