Home Novosti BiH CIK PRIHVATIO SPORNI LISTIĆ: Evo šta znači ova odluka

CIK PRIHVATIO SPORNI LISTIĆ: Evo šta znači ova odluka

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je prihvatila sporni listić iz Narodne skupštine RS-a.

To znači da će žrijeb odlučiti da li će Milorad Dodik i SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ili će opozicija iz RS dobiti drugog. Pet članova CIK-a je bilo “za”, a dva protiv.

“Ovo nisu obični izbori, već u Narodnoj skupštini po strogo propisanom postupku. I pored toga, mi smo mogli vidjeti da je predsjedavajući NSRS dao znak kako se glasa – isključivo za listu stavljanjem kvadratića X”, navedeno je na sjednici CIK-a.

Također se upozorilo i na tajnost glasanja, te nemogućnosti da se bilo šta mijenja.

“Govorim zbog Izbornog zakona i upozorenja. I pored svega, mi smo u ovoj situaciji”, glasila je jedna od poruka CIK-a.

Također, navedeno je da se radi “o osobama, vrlo jasno se zaključuje da onaj ko je prekrižio, neće da izabere”.
“Ne može se glasački listić tretirati zato kao važeći. Da je stavljena crta, možda da je naziv stranke zaokružen i slično, tada bi se možda išlo drugom logikom – ali, ovdje je jasno da je volja da se izrazi protivljenje i da ne označi kako treba da je važeći”, također je poručeno na današnjoj sjednici.

Ahmet Šantić naveo je kako “neko želi sve probleme u državi prebaciti na CIK”.

“Komisija se odlučila kako jeste. Ta komisija nije jednoglasno donijela odluku… Ne mogu reći da ovdje nema volje. Za mene, da sam predstavnik biračkog odbora, ovo je za mene važeći listić”, rekao je Šantić.

Također je podcrtao kako se zato nema izbora – nego prihvatiti ga.

Vanja Bjelica-Prutina, također članica CIK-a, dodala je da to što ne napisano da se stavi “X”, ne znači da će drugačije glasanje biti nevažeće.

“Evidentno je da se nije glasalo kako je napomenuto. Ne bih se složila da je u pitanju križanje. Druga stvar, da je namjera bila da ga učini nevažećim, to je moglo biti učinjeno drugačije – čineći sve suprotno članu”, zaključila je Bjelica-Prutina.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić podsjetila da je pauza trajala dva sata, umjesto 15 minuta.

“Osam članova komisije reklo je da se radi o navežećem listiću, najmanje dva člana opozicije. Znači da se o tome raspravljalo… Ostajem pri tome da je nejasan listić”, dodala je Hadžiabdić.

Vlado Rogić, također član CIK-a, poručIo je da nije tačno da su se ovakvi listići smatrali važećim.

“Onaj ko je ovako prekrižio, nije htio dati glas za tu stranku, nego suprotno”, dodao je Rogić.

(Oslobođenje)