Home Novosti BiH ČIME TO DODIK PRIJETI: “Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja,...

ČIME TO DODIK PRIJETI: “Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja, sa Bošnjacima ne želimo ni vazduh dijeliti”

Dodik je iz Sankt Peterburga rekao da je guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN-a, guranje BiH ka mirnom razlazu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o “navodnom genocidu u Srebrenici”. Dodik je iz Sankt Peterburga rekao da je guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN-a, guranje BiH ka mirnom razlazu.
“Gnusna je laž da će rezolucija pospiješiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava”, kaže Dodik.

Istakao je da RS ne želi da prihvati “njihovo stalno kršenje propisa”.

“Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo”, naveo je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom sigurnosnom forumu. Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem videolinka obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dodik se danas sastao sa sekretarom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševom.