Home Archive Član Predsjedništva BiH Džaferović postupio prateći diplomatske protokole po upitu državne institucije...

Član Predsjedništva BiH Džaferović postupio prateći diplomatske protokole po upitu državne institucije Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine je upozorio javnost da su tvrdnje koje iznosi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik netačne, te da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović postupio u skladu sa ovlaštenjima, poštujući protokol i ne dovodeći sadržajem pozivnica nikoga u zabludu.

„U samom sadržaju pozivnica nigdje nije navedeno da se pozivinica dostavlja u ime institucije Predsjedništva BiH kao cjeline, te je u samom memorandumu pozivnice naznačeno da je pozivnica dostavljena od člana Predsjedništva BiH. Naš mandat i misija je fokusiran na istraživanje i širenje istine o genocidu u Srebrenici, a na tom putu se nikad nismo koristili govorom mržnje, umanjenjem i negiranjem žrtava nebošnjačke nacionalnosti, niti smo ikada slavili ili pravdali osuđene ratne zločince. S tim u vezi, naglašavamo da će i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ostati u duhu poruka koje su preživjele žrtve genocida i članovi porodica žrtava genocida slale svakog 11. jula“, poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica naglašavaju da pozivnice nikako nisu mogle biti upućene od strane gospodina Džaferovića u privatnom kapacitetu ili u kapacitetu člana Organizacionog odbora 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jer protokoli međunarodne diplomatske komunikacije nalažu proceduru po kojoj se i postupilo.

„Sve upućene pozivnice od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića učinjene na osnovu razgovora sa predstavnicama udruženja žrtava, rukovodstvom Memorijalnog centra Srebrenica kao institucije, te Organizacionim odborom za obilježavanje 25. godišnjice genocida. Napominjemo da se u službenoj komunikaciji između lidera druge države ili međunarodne organizacije slijedi međunarodni protokol, pa je, s tim u vezi državna institucija – Memorijalni centar Srebrenica, odnosno Organizacioni odbor putem člana Predsjedništva BiH, a time dalje koristeći kanale komunikacije diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, provela dostavljanje pozivnica na način kako zahtijevaju norme. Memorijalni centar Srebrenica je u skladu sa Zakonom o Memorijalnom centru ovlašten za obavljanje svih aktivnosti od značaja za rad ove institucije. Također, napominjemo da taj važeći zakon države Bosne i Hercegovine u svom sadržaju deset puta navodi zločin genocida kao pravno utvrđenu i neporecivu činjenicu. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bi morao poznavati i poštovati važeće zakone države BiH, a svaki pokušaj negiranja genocida ili definiranja zločina genocida u Srebrenici na drugačiji način nego što je to utvrđeno presudama MSP-a, MKSJ-a i Suda BiH, će svakako u budućnosti biti predmet preispitivanja pred domaćim i međunarodnim sudovima za odgovornost zbog govora mržnje i podsticanja na netrpeljivost“, dodaju iz Memorijalnog centra.

„Koristimo ovu priliku da gospodina Dodika pozovamo da nastavi raditi na pružanju pomoći organizovanju zajedničkog odgovora države BiH na izazove pandemije i uzdrži se od kreiranja vještačkih kriza i manipuliranja temom genocida“, zaključuju iz Memorijalnog centra.