Home Novosti BiH Ćosić poručio gradonačelnici Sarajeva: Opusti se. Taj grad, u kome si ti...

Ćosić poručio gradonačelnici Sarajeva: Opusti se. Taj grad, u kome si ti gradonačelnica, ja sam se malo prije tebe rodio u njemu

Na ulazima u Istočno Sarajevo postavljene su skandalozne table na kojima se putnicima želi doborodošlica u „grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“.

Rečenica je posebno iznervirala gradonačelnicu susjednog Sarajeva, Benjaminu Karić, koja je gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Ljubišu Ćosića, optužila da je „otišao korak dalje“ i poručila mu da će odgovarati.

– Postavio je skandaloznu tablu na kojoj stoji dobrodošlica u Istočno Sarajevo, “grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”. Opet je na meti Grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž NIKADA neće postati istina! Protiv vas ću danas podnijeti krivičnu prijavu Sudu BiH, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Moj tim provjerava lokaciju na kojoj je tabla postavljena, ako ste zauzeli milimetar teritorija našeg Grada, odgovaraćete i za to – napisala je Karićeva na društvenim mrtežama.

Ljubiša Ćosić kaže da je historijska i dobro poznata činjenica da je popis stanovništva iz 1991. pokazao da je u Sarajevu bilo više od od 156.000 Srba. Plus 40.000 Jugoslovena, među kojima je bilo i Srba.

– To znači da je najmanje 157.000 Srba bilo u Sarajevu 1991. Izlaskom 1992. godine, zbog zabrinutosti za svoju bezbjednost, desio se prvi egzodus Srba iz Sarajeva. Potom drugi u febraru i martu 1996. kada su takođe Srbi izašli iz Sarajeva, iz straha za vlastitu bezbjednost. Otišli su sa teroritorije Sarajeva na kojoj su vijekovima bili većina. Ti Srbi su otišli u Beograd, Novi Sad, Niš, Bijeljinu, Banjaluku, Brčko, Zvornik, Bratunac, u Evropu… Nema gdje nema Srba iz Sarajeva. Jedan dio njih, oko 50.000, je ostao na ovoj tertitoriji i stvorio Istočno ili srpsko Sarajevo. Zbog tih ljudi piše na tabli 157.000. Ovo je grad tih 157.000 Srba i pripada njima. Zato što im danas Sarajevo ne pripada jer ih u Sarajevu nema – kaže Ćosić za Srpskainfo.

Što se tiče izjava Karićeve, Ćosić kaže da možda i njega nerviraju neki potezi u Sarajevu, poput table o 1.425 dana pod opsadom ili table na gradskoj Vijećnici o „srpski zločincima“.

Ini su odlučili da tako rade. Ali, gradonačelica mora da se navikne da je ovo zemlja u kojoj postoje različita viđenja i mišljenja i da je to vrhunski domet demokratije u svakoj normalnoj zemlji. Ona mora da nauči da živi u državi kojoj ne postoje mišljenja koja se nameću, nego mišljanja svakog naroda, što je još bitnije, istorijske činjenice. Prema tome, idu lijepi dani, mislim da treba da se opusti, da ne bude napeta. Što se tiče nekih njenih prijetnji krivičnim prijavama, samo ću citirati riječi Starca Vukašina: „Samo ti, sine, radi svoj posao“. Taj grad, u kome si ti gradonačelnica, ja sam se malo prije tebe rodio u njemu – poručuje Ćosić.