Home Novosti BiH ČOVIĆ IZJAVIO DA JE STARI MOST “NJEGOV”, A ONDA MU JE ODGOVORIO...

ČOVIĆ IZJAVIO DA JE STARI MOST “NJEGOV”, A ONDA MU JE ODGOVORIO ORUČEVIĆ: “Vjerovatno je onaj Praljkov srušeni…”

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentirao je jučer izjavu bivšeg prvog čovjeka Mostara Safeta Oručevića koji je kazao da očekuje od Hrvata da se izvine za rušenje Starog mosta. Čović je, između ostalog, rekao kako je “Stari most njegov, a ne Safetov”. Oručević je reagovao na ovu izjavu.

Oručević za Faktor navodi kako Čovića poznaje dugo vremena.

“Nekad je bio vrlo konstruktivan i neko novo lice u politici. Sada je očigledno nešto jako nervozan, vjerovatno pri kraju karijere nije zadovoljan nekim svojim političkim rezultatima. Ne znam otkud mu ova lamentiranja oko Starog mosta i čiji je most. Bošnjaci ne svojataju most i to je jako pokvarena teza. Mi samo reagujemo na skrnavljenje ideje mosta kao spomenika mira. Vjerovatno je onaj Praljkov (Slobodan Praljak, op. a.) srušeni most njegov jer njemu pali svijeće svake godine. A ovaj novi most je cijele civilizacije, pripada svima nama. Naravno da se neko mora izviniti, ljudima, Mostarcima koji su prošli golgote, logore… Najgora razaranja koje pamti čovječanstvo doživio je upravo istočni dio grada Mostara”, kazao je Oručević, dodajući kako podržava svako uzajamno izvinjenje.

Kako navodi, “jedna lijepa riječ izvinjenja Čoviću bi dobro došla da postigne sigurno bolju poziciju kod Bošnjaka i svih normalnih ljudi u svijetu i lakše riješi svoje političke probleme”.

“Što se tiče mosta, treba se izviniti svim Mostarcima, da je čovjek kojem on pali svijeće svake godine koji je rušio, komandovao rušenju Starog mosta i snimao sve kamerom koju smo otkrili… Bili su dužni, makar on, kao predstavnik Hrvata, bio je dužan reći bar jednu riječ o svemu tome”, zaključuje Oručević.

Podsjetimo, Čović je komentarisao navode Oručevića koji je kazao da očekuje od Hrvata da se izvine za rušenje Starog mosta.

”To je moj Stari most. Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruženju? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se izvinimo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno – to je moj Stari most, ne Safetov!”, rekao je Čović.