Home Novosti BiH ČOVIĆ KURS NE MIJENJA: “Izborni rezultat SNSD-a…”

ČOVIĆ KURS NE MIJENJA: “Izborni rezultat SNSD-a…”

(…) je nezamjenjiv.(…) je nezamjenjiv.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je izborni rezultat SNSD-a nezamjenjiv i da bi eventualno pravljenje “vještačke vlasti” na nivou BiH moglo da dovede do blokiranja procesa.

Čović je rekao da su za njega stvari jednostavne i da se, ako se stvarno želi naći rješenje i prilagodi jezik sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, to može učiniti.

“To sam kao stav prenio i svojim sagovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv”, rekao je Čović i ponovio da je Željka Cvijanović dobila 100.000 glasova više od drugih kandidata, a da Dodik ima većinu u NSRS-u.

On je dodao da je moguće napraviti “vještačku vlast”, ali da se boji da bi to dovelo do blokiranja procesa u trenuktu kada se iščekuje kandidatski status i da opet neće ništa funkcionisati.

“Mi želimo da nova vlast bude u stanju upućivati stotine zakona Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima gdje ćemo se ponašati kao koalicija”, rekao je Čović za “Večernji list”.

Naveo je da mu je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao da garantuje da će BiH do kraja godine imati kandidatski status ukoliko se formira Vlada FBiH, Vijeće ministara, usvoji budžet i na dnevni red stave evropski zakoni.

Čović je dodao da je sa SDA “puklo” jer je ova stranka izigrala Mostarski sporazum iz 2020. koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice.

“I nije stalo samo na tome, nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora svjesno s njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama, što se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH”, dodao je Čović.