Home Novosti BiH ČOVIĆ NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a: “Čini se da bošnjački čelnici ne žele...

ČOVIĆ NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a: “Čini se da bošnjački čelnici ne žele promjene izbornog zakonodavstva”!

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a razgovaralo je o aktualnostima u sklopu pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, izvještava portal HMS.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, predstavio je smjernice koje su dogovorene s predstavnicima SDA na temu Izbornog zakona BiH s čim je javnost već upoznata.

Iz HDZ-a BiH priopćeno je da formirane radne grupe u sklopu nedavnih razgovora trebaju osigurati ubrzani tempo šireg paketa koji rješava diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju konstitutivna prava hrvatskom narodu i jednako važno osigurava stabilnost i funkcionalnost zakonodavne i izvršne vlasti.

-Izjave u javnosti koje se mogu čuti i posljednjih dana od strane bošnjačkih predstavnika zapravo jasno prezentiraju tko i zašto ne želi postići sporazum koji će usmjeriti sve ostale procese, iako je u lipnju prošle godine takvo što potpisano i s međunarodnim predstavnicima pred cjelokupnom javnosti koja je tome potpisivanju mogla posvjedočiti, kazao je Čović.

On je naglasio važnost svih razgovora koji slijede i koji će biti intenzivni kako bi se do kraja aprila predložio zajednički model.

„Prijedlozi koji zagovara HDZ BiH i HNS omogućavaju kandidaturu i pripadnicima Ostalih i rješava pitanje Sejdića i Fincija. Smatramo da Ustav BiH nije nužno mijenjati nego kroz izborno zakonodavstvo riješiti te stvari. Promjene Ustava zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran posjedujemo li u Parlamentu BiH takav kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljiva i to sam jučer također istaknuo“, izdvojio je Čović u obraćanju za medije.

(SB)

Previous articlePREOKRET U SREBRENICI: “Prihvatanje mandata jedna je od opcija, ulazak u vlast…”
Next articleU BEOGRADU PONIŠTENA PRESUDA BIVŠEM KOMANDANTU ARMIJE RBIH HUSEINU MUJANOVIĆU
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.