Home Novosti BiH ČOVIĆ NE PRESTAJE NAPADATI CIK: “Jako sam zabrinut, CIK provodi naloge jednog...

ČOVIĆ NE PRESTAJE NAPADATI CIK: “Jako sam zabrinut, CIK provodi naloge jednog kabineta”!

U organizaciji ambasade SAD u BiH održana je videokonferencija na temu reforme izbornog zakonodavstva na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i čelnici SDA i HDZ, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Kako je priopćeno iz HDZ BiH današnji online sastanak poslužio je kao platforma za nastavak razgovora na temu sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva BiH koja treba otkloniti svaki oblik diskriminacije u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova.

-Još jednom je potvrđeno kako je ova godina presudna kada su promjene ključnih odredbi u pitanju. Također, političko rješavanje pitanja Grada Mostara i uspostava funkcionalne zakonodavne i izvršne vlasti savršen su primjer i motiv za postizanje političkog dogovora i u kontekstu Izbornog zakona BiH. Uz formirane radne skupine na razini FBiH u procesu je i formiranje interesorne radne skupine na razini države BiH koja treba pratiti tempo i dinamiku razgovora federalne razine, priopćeno je iz HDZ BiH.

Također, stav hrvatskih predstavnika jest da je u tome paketu reformi nužno napraviti i reformu aktualnog “nelegalnog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje je postalo duboko ispolitizirano tijelo koje djeluje izravno po naputcima određenih politika i jednog naroda što je krajnje nedopustivo”.

Čovi je kazao da u razdoblju koje je ispred nas očekuje intenzivne razgovore bez bilo kakvih maksimalističkih ciljeva s bilo čije strane.

“Ključne sudske odluke Međunarodnog suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH obvezuju nas da omogućimo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje kandidature svima. To je ključ našeg budućeg dogovora.

Također, imamo i jasan stav kada je u pitanju uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Da bi ta institucija imala kredibilitet njihovi članovi moraju biti birani po zakonu. Trenutno imamo situaciju da ovo tijelo provodi naloge jedne politike ili jednog kabineta što je krajnje nedopustivo. Pojedini njihovi članovi pišu analize i daju prijedloge koje su u svojoj suštini neustavne. Ako ta institucija, postavljena mimo svih zakonskih okvira, treba biti uključena u ovu vrstu razgovora onda sam jako zabrinut za cjelokupan proces”, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

(SB)

Previous articleJE LI STRATEGIJA IZ SREBRENICE PREPISANA U NIKŠIĆU?: Predsjednik CeMI-a saopćio šokantne podatke, u Nikšiću glasali ljudi upisani u birački spisak Srbije
Next articleKosor zbog filma Jasmile Žbanić meta napada: Koliko me uvreda obasulo zbog toga, zbog istine i pravde!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.