Home Novosti BiH Čović: Odgovara im ići na more u Hrvatsku, a ne odgovara im...

Čović: Odgovara im ići na more u Hrvatsku, a ne odgovara im vojnik iz RH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da nema razloga da predstavnici vojske Hrvatske ne budu dio mirovne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Čović je pozdravio odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o produžetku misije EUFOR-a u BiH, dodavši da “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”.

“Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske”, kazao je lider HDZ-a BiH poslije sjednice Predsjedništva stranke.

Prema njegovim riječima, i Oružane snage BiH su dio mnogih mirovnih misija širom svijeta i to “nije nikakav problem”.

Dolasku vojnika iz Hrvatske u BiH, u okviru misije EUFOR-a, ranije se žestoko usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu istakao da je ratno vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i da bi bio “neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH”.

Lider HDZ-a BiH još je rekao da Bosna i Hercegovina ima samo jedan put, put prema EU i NATO-u i da sve treba da ide ka tom smjeru.

Govoreći o formiranju novih vlasti u BiH, Čović je najavio da zvanični razgovori o tome počinju već sutra sa predstavnicima ostalih stranaka iz Federacije BiH, navodeći da je HDZ BiH jasno definisao kriterije, kako za federalnu vladu tako i za one na nivou kantona.

“Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine”, naveo je Čović i poručio kako je “potrebno malo više svježine u vlasti, posebno na federalnom nivou, gdje ista vlada postoji već osam godina”.

Lider HDZ-a BiH je još kazao da će se sljedeće sedmice sastati sa predstavnicima SNSD-a, koji su, kako je istakao, jedini partner iz Republike Srpske.

(N1)