Home Novosti BiH ČOVIĆ OSTAJE ČVRSTO UZ DODIKA: “Nije mi žao što sam rekao –...

ČOVIĆ OSTAJE ČVRSTO UZ DODIKA: “Nije mi žao što sam rekao – ‘Čuvajte Republiku Srpsku!'” (VIDEO)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je gost u programu hrvatske televizije NOVA u kojem je govorio o stanju u toj zemlji.

Komentarisao je izjavu Bakira Izetbegovića koji je sinoć rekao da je Čović odbio model po kojem on ne bi bio član Predsjedništva BiH

“Ne znam na koji prijedlog misli s obzirom na to da on prijedlog nije dao 8 mjeseci”, kazao je Čović.

O izjavi Izetbegovića da će do dogovora doći samo ako popusti hrvatska strana, Čović kaže kako hrvatska strana učestvuje u razgovorima već dvije godine, otkad su potpisali sporazum za Mostar.

“Hrvatska strana čini sve da usuglasimo standarde s EU standardima”, rekao je i istaknuo da “gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike”.

Na pitanje je li realno očekivati BiH u NATO-u, Čović kaže da “Hrvatski narod želi EU put i NATO savez”.

Budući da je Izetbegović sinoć izjavio da je Brčko potencijalno mjesto nestabilnosti, novinar televizije NOVA je upitao Čovića: “Trebaju li se Hrvati tamo bojati?

“Apsolutno ne. Ne smijemo tako razmišljati. BiH je cjelovita, jednaka je ugroza od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine. Na taj način razmišljati je pogrešno i trebamo stvarati ambijent da nema ni iskrice, a ne nekog ozbiljnijeg sigurnosnog problema”, kazao je Čović te dodao kako sve rješavaju isključivo mirnim putem – razgovorima. “Ljudi su zabrinuti kad vide slike iz Ukrajine”, kazao je.

Na pitanje je li njegov različit stav po pitanju ruske invazije na Ukrajinu u odnosu na Dodika pokvario njihove međusovne odnose, Čović kaže: “Nikad nisam podržavao Dodika u svemu. Više podržavam Izetbegovića, to govore naše susreti, naši razgovori. To što zagovara Dodik stvar je politike”.

Na pitanje je li mu sada žao što je rekao “čuvajte Republiku Srpsku”, Čović kaže: “Ne. Zašto bi mi bilo žao, time čuvamo Ustav BiH. Bez ustava imamo anarhiju.”

Što se tiče prisutnosti međunarodnih oružanih snaga u BiH, Čović smatra da trebaju biti tamo. Vidi ih kao garanciju da BiH želi biti u NATO savezu, ali i kao psihološki element sigurnosti.

“Tu su da imaju svoj ritual, da obilaze prostorom, sagledavaju situaciju. Nismo mi samo izvorište potencijalnih problema”, kazao je i dodao kako je neko iz bilo kojeg dijela svijeta mogao doći i napraviti incident.