Home Novosti BiH Čović otkrio šta je u Neumu zamolio Izetbegovića

Čović otkrio šta je u Neumu zamolio Izetbegovića

Govoreći o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović odbija sprovesti sporazum koji je potpisao u Mostaru, a tiče se, kako je kazao, legitimnog predstavljanja.

Kako je dodao, sporazum iz Mostara je javan i transparentan, i njime se rješava pitanje izmjena Izbornog zakona u skladu sa “legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda”, kao i u skladu sa presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava

“Šta ja imam pričati? Sporazum je javan, transparentan. Potpisan je pred svjedocima iz međunarodne zajednice, OHR-a, OSCE-a, Delegacije EU, američkog i britanskog veleposlanstva. Dva dokumenta su potpisana, jedan za Mostar, drugi za Izborni zakon. U članku kojim se definiraju principi za Izborni zakon vrlo precizno se govori o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović za N1.

Na pitanje da li je Izetbegović ikada potegao pitanje izbora u Dom naroda, on je odgovorio – više puta.

“Nije mu bilo sporno da Hrvati biraju svoje predstavnike, ali je tražio da se riješi pitanje blokada u Federaciji. A onda smo raspravljali da li stvarno ima blokada”, naveo je lider HDZ-a.

Govorio je i o Federalnoj vladi koja je ušla u četvrtu godinu svog mandata

“Pitao je gospodin Palmer mene u Neumu – Dragane, zašto blokiraš? Ja sam rekao – ‘dajte neka gospodin Izetbegović objasni kako se uspostavlja Vlada Federacije’. Šta kaže Ustav? Tri kluba iz Doma naroda predlažu po jednog predstavnika sa predsjednika i dva zamjenika Federacije. Gospodine Izetbegoviću, da li ste ikad predložili vašeg predstavnika? Naravno da nije. Onda ga pitam – pa ko blokira? Zatim, Izetbegović kaže kako nemamo tri ministra, to Dragan blokira. A ja onda kažem: Gospodine Izetbegoviću, jeste li dali ime ijednog ministra? Kaže: Nisam. A onda ja zamolim, pred svima, dajte imena za ministre i bit će odmah to završeno”, naveo je Čović.

Poručio je i da je bio spreman da se to riješi, a na pitanje “šta je rekao, zašto neće”, napomenuo je:

“To neka on objasni”.