Home Novosti BiH ČOVIĆ PONOVIO PRIJETNJE: “Izborni rezultati neće se moći implementirati jer za to...

ČOVIĆ PONOVIO PRIJETNJE: “Izborni rezultati neće se moći implementirati jer za to nema… (VIDEO)

Bosna i Hercegovina mora očuvati temeljno načelo Ustava, a to je konstitutivnost naroda koje se na proteklim Općim izborima pokušalo izigrati, poručio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović gostujući u sinoćnjem izdanju političkog magazina Naše TV Argumenti.

Poručio je kako je cijeli projekt preglasavanja izborne volje hrvatskog naroda osmislila Stranka Demokratske Akcije. Čović tvrdi da SDA nije samo osmislila projekt majorizacije Hrvata na proteklim izborima, nego da su ga financirali i kontrolirali do posljednjeg trenutka.

“Tu je bilo i puno onih koji nemaju veze s politikom, a koji nešto znače unutar bošnjačkog naroda. Oni su to vrlo sustavno organizirali, osobito zadnja dva dana pred izbore. Da je trebalo još 100 tisuća glasova za Komšića, oni bi osigurali i to. To šalje jednu poruku sustavnosti i vrlo dobre organizacije koju se ne smije podcijeniti, a pogotovo kad je osmišljena da ruši temelje Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Dodao je kako ima informacije s terena da se izborni inženjering provodio i u džamijama.

“To je nešto zabrinjava i to govori nešto o toj ozbiljnosti cijelog sustava. To govori o onima koji su financirali cijelu kampanju ovog projekta. To nema veze sa Demokratskom Frontom jer smo po broju glasova vidjeli da je sve projekt bošnjačkih elita koje vjeruju da unitarna BiH ima svoje mjesto, da oni mogu ovladati tim prostorom. Mislim da je ta politička ideja porazna, pogrešna i rušilačka za našu zemlju pa i za najveći dio Bošnjaka za koje sam siguran da se ne slažu s ovom idejom”, istaknuo je Čović.

Izborni rezultati neće se moći implementirati jer za to nema zakonskih i Ustavnih pretpostavki, poručio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

“Moramo pronaći instrumente koji su do kraja naslonjeni na odluke Ustavnog suda jer sve drugo je rušenje Ustavnog poretka. Nikakvo rješenje koje donose institucije koje za to nisu nadležne ne može biti prihvatljivo. Što prije završimo s izmjenama Izbornog zakona imat ćemo priliku za EU. Zamislite da danas imate nekog protektora, bez obzira je li to Vijeće za implementaciju mira (PIC) ili institucija Visokog predstavnika, koji su promijenili blizu stotinu članaka ili dijelova Ustava Federacije BiH kako bi se ona tobože unaprijedila. Prije 15 godina su izmislili dvije škole pod jednim krovom, da bi se danas to proglašavalo fašizmom. Mislim da Međunarodna zajednica neće nametati rješenja za izmjene Izbornog zakona jer da su htjeli uradili bi to prije izbora jer bi se onda znala jasna pravila. Kad bi to uradili sada nakon izbora to bi bilo protiv interesa BiH što znači da nama nema druge nego sjesti s onima koji legitimno predstavljaju Bošnjake i Srbe i da pronađemo rješenja koja će biti zakonita”, poručio je Čović.

Čović se dotaknuo i problema mostarskog Aluminija poručivši kako je on strateški i državni interes, ali da menadžment i uprava moraju pronaći kvalitetno rješenje da kompanija bude tržišno održiva.

“Nije tu dovoljno samo osigurati energiju nego to mora biti jedan projekt koji tržišno drži vodu. Naravno da menadžment i oni koji su danas u Nadzornom odboru Aluminija moraju potpuno promijeniti pristup u upravljanju tvrtkom. Aluminij ne može ostati samo na tome da proizvodi odljeve metala i plasira ih na tržište. On će morati u tom strateškom dijelu naći svoju preradu ovdje pa će onda cijena tog sirovog metala biti tri ili četiri puta veća. Politika se neće miješati niti se ikada miješala u poslovanje Aluminija. Spas Aluminija je jedina politika koja ide prema ovom poduzeću, dali smo maksimalnu potporu u ovom trenutku. Kupili smo jedno tri mjeseca vremena da se napravi reorganizacija, a to moraju raditi oni koji su plaćeni za to. Oni nam trebaju ponuditi rješenja koja ćemo onda pokušati izboriti političkim djelovanjem na odgovarajućim razinama”, kazao je Čović.

Jučer je održana i prva sjednica Predsjedništva HNS-a nakon izbora. Čović ističe jedinstven stav svih članova da se u zajedništvu kroz HNS bore za jednakopravnost hrvatskog naroda.

“Da upravo kroz taj integracijski proces gdje ćemo opet biti predvodnici pošaljemo vrlo jasnu poruku, a to je da možemo skrbiti i brinuti o poziciji hrvatskog naroda. Iako smo najmalobrojniji, znat ćemo pronaći prava rješenja. To je za mene snaga tog zajedništva koje je izašlo iz HNS-a”, dodao je Čović.

Govorio je i o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku te je rekao kako je projekt definiran i pri kraju. ”Stvari na planu rtv-servisa na hrvatskom jeziku idu dosta dobro”, kazao je Čović i izrazio uvjerenje da će do Božića biti završeni ”pravni, tehnički, kadrovski i prostorni planovi za televiziju na hrvatskom jeziku”.

(Slobodna Bosna / ZASREBRENICU.ba)