Home Novosti BiH ČOVIĆEV NOVINAR LIJEPI KOLEKTIVNE ETIKETE: “Bošnjaci hrane mit o vlastitoj moralnoj superiornosti!”

ČOVIĆEV NOVINAR LIJEPI KOLEKTIVNE ETIKETE: “Bošnjaci hrane mit o vlastitoj moralnoj superiornosti!”

Mostarski novinar Zoran Krešić smatra da u BiH dominira mržnja iz patriotizma koja se godinama hrani mitovima o moralno superiornome narodu koji u zadnjem ratu nije činio zločine

U posljednjih nekoliko dana dogodilo se niz incidenata koje su mediji bliski HDZ-z okarakterisali kao “zajednički cilj zastrašivanja Hrvata u sredinama s većinskim bošnjačkim stanovništvom”. Ove incidente je prokomentirao novinar mostarske redakcije Večernjeg lista, Zoran Krešić, koji je izrazito blizak HDZ-u Dragana Čovića.

Krešić smatra da su odnosi između triju dominantnih naroda u Bosni i Hercegovini nažalost lošiji 2022. godine nego prije 15 ili 20 godine “što sugerira kako se takvo stanje mržnje, nesnošljivosti, podjela i trvenja stalno generira”.

“U suštini radi se o sukobu politika ‘patriotizma’, ‘separatizma’ i ‘suverenosti’. Dovoljno je pročitati izvještaje stranih organizacija i administracija koje godišnje objavljuju analize o međunacionalnom nasilju, prijetnjama i mržnji”, rekao je Krešić i dodao:

“U BiH dominira mržnja iz patriotizma koja se godina hrani mitovima o moralno superiornome narodu koji u zadnjem ratu nije činio zločine, nije imao masovne grobnice, bio je otvoren za suradnju i bio spreman praštati. Ništa od toga nije istina. Dapače. U utrci za dokazivanjem tko je veći patriota gotovo je ozakonjen lov na simbole drugih naroda koje se karakterizira okupatorskim, UZP-ovskim, neustavnim…”, smatra novinar Zoran Krešić.

Sve to, smatra Krešić, posljednjih pola godine rezultira skidanjem i uništavanjem desetaka nacionalnih obilježja Hrvata na području naselja Jelaha kod Tešnja, Sarajeva, prije toga Fojnice kod Maglaja, Žepča, Vareša (čak i u crkvenome dvorištu) …

“U svim tim sredinama Bošnjaci su većina. Da apsurd bude još veći hrvatske zastave, cvijeće, spomenici u Jelahu, Sarajevu, Maglaju … postavljeni su za Hrvate koji su poginuli u borbi protiv srpske strane. Na tim područjima nije bilo hrvatsko-bošnjačkog rata. No oni svjedoče o HVO-u, ulozi Herceg-Bosne, Hrvata … Očito je cilj izbrisati svako sjećanje na ulogu Hrvata i stvoriti mržnju prema njima. Što se uklapa u projekt čiji je cilj stvoriti svojevrsni bošnjački kalifat na čemu sustavno rade SDA i njima bliski politički, medijski i vjerski sateliti”, zaključio je Krešić za Direktno.