Home Novosti BiH ČOVIĆEVA PROVOKACIJA SA POLOGA: “Mi smo i te 1991. godine na ovom...

ČOVIĆEVA PROVOKACIJA SA POLOGA: “Mi smo i te 1991. godine na ovom mjestu slušali one koji su tada došli iz Sarajeva…”

Rekao je kako je potrebno izgraditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj će hrvatski narod biti do kraja konstitutivan i ustavno jednakopravan.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim vojnicima i minutom šutnje na spomen obilježja zaustavljanja tenkova u nedjelju je obilježena 32. godišnjica zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Pologu između Širokog Brijega i Mostara.

Vijence su položile i svijeće zapalilo delegacije Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Darjanom Filpović, Oružanih snaga BiH na čelu sa zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem, te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je kako Spomen obilježje zaustavljanju tenkova na Pologu svjedoči historijskoj dimenziji kojom hrvatski narod prolazi kroz stoljeća da bi došao do slobode.

“Historiju ćemo obilježavati na ovaj način jer ćemo tako svjedočiti što smo sve prošli u ratu. Time ćemo svjedočiti i onih četiri ili pet godina krvi nakon toga, širom Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da bismo očuvali pravo da možemo kazati da smo konstituisan narod, da baštinimo svoju tradiciju, kulturu, vjeru, jezik, ono što jesmo.

Također, ovaj spomenik neka uvijek bude vrlo jasan jamac da nama koji vodimo politiku uime hrvatskog naroda nikad više svojim znanjem, iskustvom i historijom ne dopustimo da niti jedna osoba prolije svoju krv da bi čuvala ovaj prostor. Zbog toga treba voditi malo drugačiju politiku, biti vrlo odvažan čuvati i naglašavati svoje”, kazao je Čović.

alt

Rekao je kako je potrebno izgraditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj će hrvatski narod biti do kraja konstitutivan i ustavno jednakopravan.

“Mi smo i te 1991. godine na ovom mjestu slušali one koji su tada predstavljali vlast u BiH, došli su iz Sarajeva, čak su zazivali Herceg Bosnu, koja im se nije svidjela za dvije, tri ili četiri godine iza toga. Mi želimo danas opet s njima graditi BiH u kojoj će hrvatski narod biti do kraja konstitutivan i ustavno jednakopravan, kojega će predstavljati Hrvati na svim pozicijama tamo gdje to Ustav BiH predviđa, i kroz Domove naroda i Predsjedništvo. Želim da oni mladi koji prolaze kraj ovog mjesta tu i stanu i svjedoče tom povijesnom trenutku 1991. godine, a na nama koji predvodimo politiku Hrvata je da sve to osiguramo na način koji može jamčiti da možemo biti svoji na svome, da živimo po mjeri čovjeka, da mladi ljudi ostaju ovdje, budu ponosni na to što jesu i da zbog toga nikad više ne moraju ginuti. Ako to uspijemo mi onda uistinu s pravom svjedočimo vrijeme Pologa i zaustavljanja tenkova”, istaknuo je Čović.

Zamjenik ministar obrane BiH Slaven Galić kazao je kako je zaustavljanje tenkova u Pologu označilo prekretnicu odnosno početak rata u BiH kada je JNA ”dano znala da agresija, koja je već započela u Republici Hrvatskoj, a koja se dogodila u BiH neće proći bez otpora ”.