Home Novosti BiH ČOVIĆU SE NEĆE SVIDJETI IZJAVA DUGOGODIŠNJEG POLITIČKOG PARTNERA; DODIK PORUČIO: “Ne podržavamo...

ČOVIĆU SE NEĆE SVIDJETI IZJAVA DUGOGODIŠNJEG POLITIČKOG PARTNERA; DODIK PORUČIO: “Ne podržavamo izmjene Izbornog zakona BiH, NEĆEMO BITI DIO FARSE”

Dodik je istakao da je važno pitanje na tom planu izbor članova Predsjedništva u FBiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je ta stranka zainteresovana za pregovore u vezi sa Izbornim zakonom BiH, ali ne i da podrži bilo kakvu reformu u tom pogledu.

– Nismo spremni da budemo dio bilo kakve farse koje se tu pravi – rekao je Dodik u Laktašima.

On je dodao da je jako bitno pitanje da li ima političkog dogovora na tom planu, te da priča o problemu “Sejdić-Finci” traje jako dugo.

Dodik je istakao da je važno pitanje na tom planu izbor članova Predsjedništva u FBiH.

– Logično je bilo da se tamo Bošnjaci i Hrvati dogovore kako će to riješiti i da se mi u Republici Srpskoj ne bavimo time. Nas interesuje Dom naroda Parlamenta FBiH u smjeru da se tamo biraju istinski predstavnici Srba i pomognu u životu svojih lokalnih zajednica – rekao je Dodik.

On je ocijenio da nije optimista da će stvari u FBiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos određenim pokušajima stranaca.

– Kako god, RS nikad u vezi s tim neće pristati da ide u simboličke promjene vezane za neka tehnička pitanja. Ako nema cjelovite reforme izbornog zakonodavstva, onda ne vidim razloga da nekim popravkama ugrozimo čitav sistem – naglasio je Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, piše SRNA.

On je dodao da izborni sistem mora biti vlasništvo političkih faktora u BiH, a nikakvih stranaca.

– Imamo dovoljno pameti ovdje da doprinesemo izbornoj reformi i stvorimo uslove za fer izbore – rekao je Dodik.

(SB)