Home Novosti BiH Crnadak odbio proslijediti pismo saučešća hrvatske predsjednice nakon smrti Hatidže Mehmedović

Crnadak odbio proslijediti pismo saučešća hrvatske predsjednice nakon smrti Hatidže Mehmedović

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odbio je proslijediti pismo saučešća hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na adresu Udruženja „Majke Srebrenice“, nakon smrti predsjednice tog udruženja Hatidže Mehmedović.

„Originalno pismo sućuti Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, kojeg je uputila u svojstvu predsjednice države, i uz diplomatsko-popratnu notu, kao izraz dubokog saučešća i poštovanja prema Hatidži Mehmedović, ministar Crnadak odbio je proslijediti adresantu, odnosno Udruženju „Majke Srebrenice“, rekao je sagovornik agencije Patria, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, pokazujući na uvod pismo koje je sa Pantovačka u bh. ministarstvo stiglo u utorak preko hrvatske ambasade u Sarajevu.

Mehmedović je preminula u nedjelju navečer u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Prema protokolu, Ministarstvo je imalo obavezu pismo predsjednice Grabar-Kitarović proslijediti „Majkama Srebrenice“, ili ga, u protivnom, vratiti hrvatskoj predsjednici.

„To se može smatrati diplomatskim skandalom“, rekao je ovaj izvor, podsjećaju da je smrt Mehmedović oplakivao cijeli svijet, vijest o njezinoj smrti prenijeli su svi svjetski mediji, „dok je bh. ministar za to vrijeme ponizio Mehmedović, ali napravio i ozbiljan diplomatski prekršaj.“

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas nisu željeli komentarisati ovaj slučaj.

Hrvatske predsjednica je u pismu navela kako je s dubokim žaljenjem i tugom primila vijest o smrti Mehmedović, te da njena smrt obvezuje na još snažnije čuvanje Srebrenice kao opomene na najstrašniji zločin.

„Nikada neću zaboraviti duboku bol koju sam osjetila u Hatidžinom zagrljaju, kada sam se prvi put kao Predsjednica Republike Hrvatske, u ime svojega naroda poklonila nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina“, navodi se, između ostalog, u pismu Grabar-Kitarović.

Pismo Kolinde Grabar-Kitarović objavljeno je i na službenoj stranici hrvatske predsjednice.

Nakon što je u genocidu 1995. godine izgubila dva sina, jednog od 18 drugog od 22 godine, muža kao i najveći broj šire porodice, Mehmedović je više od dva desetljeća provela boreći se da se sazna istina o genocidu na istoku Bosne. U Srebrenicu se vratila 2003. godine, da bi, kako je često govorila, bila pored mezara srebreničkih sinova.

Vijest o smrti Mehmedović prenijeli su najutjecajniji mediji današnjice. AP piše: „Hatidža Mehmedović, Majka Srebrenice, umrla u 65. godini“. Majkom Srebrenice Hatidžu je nazvao i New Yor Times, prenoseći AP-ovu vijest.

Planetarno popularna glumica i ambasadorica UNHCR-a objavila je autorsku kolumna na CNN-u, u kojoj navodi da je dokaz dubine bosanskih rana i činjenica da Hatidža nije doživjela da vidi kraj borbe za pravdu i sigurnost za preživjele Srebrenice.

Međunarodni sud pravde u Hagu je konstatovao da je u Sebrenici 1995. godine počinjen genocid. Vlasti bh. entiteta Republika Srpska 23 godine kasnije još uvijek negiraju tu presudu, među kojima je i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Izvor: PATRIA