Home Novosti Crnogorska poslanica koja je oduševila bh. javnost / Svaki častan Srbin se...

Crnogorska poslanica koja je oduševila bh. javnost / Svaki častan Srbin se stidi genocida u Srebrenici, Krivokapić samo šuti

Draginja Vuksanović Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore danas je u Danu uživo rekla kako Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena protiv naroda, pa tako ni protiv srpskog naroda. Zaključila je i kako se svaki častan Srbin stidi genocida iz ljeta 1995. godine.

N1: Ni danas se nije glasalo o Rezolucija o genocidu u Srebrenici? Zbog čega?

Vuksanović Stanković: Očekuje se odluka o amandmanima. Predlagač treba odlučiti hoće li prihvatiti određene amandmane. Očigledno se o toj Rezoluciji neće glasati ni u ponedjeljak.

Hoće li biti dovoljno ruku da se izglasa?

Ukoliko se uzme u obzir opozicija, potrebno je da glasa i neko od vladajuće većine kako bi prošla. Mislim da predloženi amandmani vladajuće većine neće biti prihvatljivi. Obesmislili su samu Rezoluciju. Određeni poslanici hoće da izjednače genocid u Srebrenici, koji je nesporno utvrđen, sa svim ostalim zločinima za koje ne postoje pravosnažne odluke. Očekujem da URA odbije te prijedloge i da se ujednače sa glasovima opozicije.

Ako URA glasa “za” da li će to biti kap koja je prelila čašu u vladajućoj koaliciji?

Mislim da neće uticati na njihove odnose. Njihov cilj je da se zauzmu pozicije po “dubini i širini”.

Vuksanović Stanković: Rezolucija nije uperena protiv naroda
Oštra rasprava vodila se u Skupštini CG oko toga kakav je tekst. Da li označava cijeli jedan narod ili ne. Zašto je to tako ako je u pravosnažnim presudama jasno naznačeno da je krivica individualna, a ne kolektivna?

Pojedini politički subjekti vladajuće većine nama spočitavaju kao se Rezolucijom osuđuje čitav jedan narod. Ne možemo zbog Ratka Mladića osuditi srpski narod. Ja vjerujem da se svaki častan Srbin stidi onoga što je urađeno u Srebrenici. Nije tačno da želimo čitav srpski narod proglasiti genocidnim. Zna se ko je kriv – zločinac Ratko Mladić.

Da li bi stuacija sa Rezolucijom bila drugačija da nije došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori?

Sigurno da bi. Socijaldemokratska partija je 2009. podnijela Deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. I tada je ta Deklaracija usvojena. Sad ponovo moramo da pričamo o genocidu u Srebrenici dok god svi ne prihvate činjenicu – da se zaista dogodio genocid. Crna Gora ne može i neće napraviti korak naprijed dok se ne suoči s prošloću. Dok imamo subjekte koji na bilo koji način relativizuju ovo pitanje – ne možemo ići naprijed. Vraćamo se u devedesete.

Da li premijer Zdravko Krivokapić dijeli vaš stav kako Republika Srpska nikada neće biti država?

On se uopšte ne izjašnjava. Vidjeli ste kad je bio u posjeti Banjaluci iza njega je bila zastava Crne Gore i entiteta RS. Da ne pričam o diplomatskom skandalu kada je čestitao “Dan RS-a”.