Home Novosti BiH DA LI BI HAPŠENJE MILORADA DODIKA IZAZVALO RAT U BIH?

DA LI BI HAPŠENJE MILORADA DODIKA IZAZVALO RAT U BIH?

Kako se bliži ročište pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sve su učestalija upozorenja i prijetnje zvaničnika i institucija iz Srpske da bi bi bilo kakav pokušaj Dodikovog hapšenja ili uklanjanja sa političke scene doveo do nesagledivih posljedica, pa čak i oružanih sukoba.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković tako je, između ostalog, naveo da Milorad Dodik “neće biti sklonjen sa političke scene”, ističući da to “neće dozvoliti građani i institucije Srpske”.

– Ako se neko drzne da ide u nasilno privođenje predsjednika Republike, moraće da naiđe na otpor MUP Srpske. To ukazujem na sastancima sa svim stranim zvaničnicima i apelujem da se ne drznu i ne pomisle da mogu ići u taj korak, jer će tada ugroziti bezbjednost većeg broja ljudi, a možda i BiH – upozorio je Višković.
Redovno pojavljivanje pred sudom

Dan prije toga, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan, takođe je poručio da “niko i nikad neće uhapsiti predsjednika Srpske” samo zato što je, kako je naveo, obavljao svoj ustavni posao.

– Predsjednik Republike Srpske je samo radio svoju ustavnu zadaću, a MUP Srpske štiti ustavni poredak i ustavne institucije Republike Srpske – rekao je Karan.

Da li bi MUP Republike Srpske zaista krenuo u oružani sukob sa snagama EUFOR u BiH ili SIPA, koje bi, eventualno, bile zadužene za privođenje lidera SNSD ukoliko se 22. novembra ne pojavi pred Sudom BiH zbog optužbi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, pitali smo za mišljenje stručnjake za bezbjednost.

Bivši ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, za Srpskainfo kaže da se, prema njegovom mišljenju, svjesno stvara ambijent da ne dođe to situacije koja bi mogla da dovede do hapšenja Milorada Dodika.

– Mislim da će se Dodik redovno pojavljivati pred Sudom BiH, jer ko god bi pokušao da silom to spriječi napravio bi teško krivično djelo i doveo bi se u situaciju da odgovara. Da će se Dodik redovno pojavljivati pred sudom vidimo i po tome što je angažovao dosta advokata i pravnih savjetnika da ga brane, a to znači da pripremaju određenu strategiju njegove odbrane – kaže Mektić.
Pogrešno postavljene teze

On, takođe, ističe da je bilo kakvo poistovjećivanje Milorada Dodika ili bilo kojeg drugog pojedinca sa sudbinom i opstankom Republike Srpske, ne samo potpuno pogrešno, već i krajnje opasno.

– To je potpuno pogrešno postavljanje teza. Bilo koji pojedinac ne može se poistovjećivati sa Republikom Srpskom. To što se pokušava napraviti teza da je Milorad Dodik Republika Srpska potpuno je pogrešno.

Ovdje se sudi isključivo Miloradu Dodiku kao fizičkom licu, a čitavo vrijeme vladavine SNSD oni pokušavaju da nametnu tezu da je Dodik jednako Srpska. Republika Srpska je nešto sasvim drugo. Postavljati tezu da je Dodik isto što i Srpska opasno je i zbog toga što se bilo koja država ne može poistovjećivati s jednim čovjekom. Šta ako Dodik sutra, ne daj Bože, napravi saobraćajnu nesreću u kojoj neko strada i onda treba da odgovara? Da li bi i tada značilo da je to napad na Republiku Srpsku? Da li to znači da je on nedodirljiv i da može da radi šta god hoće – pita Mektić.

Pretjerane prijetnje

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar kaže da, bez obzira na oštru retoriku, isključuje bilo kakvu mogućnost nekog bliskog sukoba između policijskih agencija u BiH, kao i sukoba između MUP Srpske i snaga EUFOR.

– Što se tiče Milorada Dodika, ako se prvi put ne odazove na ročište, on će biti ponovo pozvan. To ne znači da će odmah biti priveden. Inače, Dodik je najavio da će se dobrovoljno odazivati na ročišta. Prijetnje hapšenjem iz FBiH, kao i prijetnje odbrane Dodika iz Republike Srpske, jesu pretjerane. Tenzije ne treba dodatno povećavati. Dovoljno je to što je došlo do toga da Dodik ide na Sud BiH. To izaziva već dovoljno tenzija i ne treba dolivati ulje na vatru najavama hapšenja – ocjenjuje Kozar piše Srpskainfo.

Previous articleDodik poručio Bećiroviću: Velika Srbija su Đoković, Vuleta, Majdov…, od nje ti koljena klecaju
Next articleIZ BINGA OBJAVILI: “Dugo očekivani trenutak je konačno stigao!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.