Home Novosti BiH DA LI ĆE VISOKI PREDSTAVNIK NAREDNE SEDMICE KONAČNO ISKORISTITI BONSKE OVLASTI? Evo...

DA LI ĆE VISOKI PREDSTAVNIK NAREDNE SEDMICE KONAČNO ISKORISTITI BONSKE OVLASTI? Evo o čemu se radi…

S obzirom na trenutnu situaciju gdje je zbog finansiranja upitno održavanje izbora u oktobru, Crhristian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, uskoro bi mogao ponovo iskoristiti bonske oblasti.

Schmidt je ranije medijima kako kazao da je spreman upotrijebiti bonske ovlasti ukoliko država bude ugrožena.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije osiguralo neophodna sredstva za održavanje izbora zakazanih za 2. oktobar ove godine, ukoliko se to u skorije vrijeme ne dogodi Schmidt će upotrijebiti bonske oblasti i nametnuti odluku o tome, saznaje Politicki.ba.

Odluka Schmidta bi značila osiguravanje dovoljno novca iz postojećih budžetskih stavki kako bi izbori bili održani, smatra se da je u pitanju 12,5 miliona maraka koje je ranije tražio CIK u svom zahtjevu. Kako su objasnili iz Centralne izborne komisije BiH stvarni iznos koji je potreban je 13,5 miliona zbog inflacije i porasta cijena. U 12,5 miliona KM koje su zahtijevali, plaće uposlenika nisu uračunate.

U utorak počinje sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) gdje bi zasjedanje trajalo dva dana, a upravo se Schmidtova odluka očekuje u utorak ili srijedu.