Home Novosti BiH Da li ćemo konačno saznati šta se desilo u Potočarima? Ustavni sud...

Da li ćemo konačno saznati šta se desilo u Potočarima? Ustavni sud Srbije donio odluku koja može rasvijetliti kompletan slučaj

Todorić za Nova.rs objašnjava da je prije više od mjesec dana u Službenom glasniku objavljena odluka Ustavnog suda na osnovu koje se briše član zakona koji zabranjuje prisustvo javnosti na suđenjima poput onog koje se vodi u slučaju “Potočari”.

Suđenje u slučaju “Potočari” moglo bi da se vrati na sam početak. Prema riječima advokata Vladimira Todorića, pravnog zastupnika optuženog Milana Dumanovića, bivšeg inspektora Uprave kriminalističke policije, Ustavni sud Srbije je donio odluku na osnovu koje javnost ne može da bude isključena iz ovog postupka, kao što je to do sad bio slučaj, te da je neustavno obrazloženje da se to čini zbog “opravdanih interesa u demokratsom društvu”.

Todorić za Nova.rs objašnjava da je prije više od mjesec dana u Službenom glasniku objavljena odluka Ustavnog suda na osnovu koje se briše član zakona koji zabranjuje prisustvo javnosti na suđenjima poput onog koje se vodi u slučaju “Potočari”.

“Samim tim se postavlja pitanje ustavnosti suđenja koje vođeno bez prisustva javnosti. Mi smo to danas prezentovali sudu i naš prijedlog da se u proces uključi javnost i da suđenje krene iznova. Ovdje je isključena javnost zbog ‘opravdanih interesa u demokratsom društvu’. Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da to ne znači ništa i da je u pitanju formulacija koja može da se zloupotrijebi i da kao takva ne može da stoji”, objašnjava advokat Vladimir Todorić.

Dumanović: Javnost da prati suđenje iz početka

Milan Dumanović za portal Nova.rs kaže da će insistirati na zahtjevu da se čitav proces otvori za javnost i da to očekuje već od narednog ročišta.

Prema njegovim riječima, sudija koji vodi postupak u slučaju “Potočari” rekao je da ne može odmah da odluči o zahtjevu pravnog tima koji ga zastupa, ali da će u narednom periodu razmatrati njihov zahtjev.

“Naredno ročište je zakazano za 7. oktobar u 11 sati. Do tada bi sudija morao da donese odluku. Vjerujemo da će morati da otvore proces za javnost, imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov da javnost bude isključena”, napominje Dumanović.
“Hrkalović bila svjedok tužilaštva, sud nije dozvolio odbrani da je ispita”

Dumanović navodi da je u procesu koji se vodi protiv njega svjedočila bivša državna sekratarka u MUP-u Srbije i da je saslušana dok su on i njegov kolega, Mladen Trbović, bili u pritvoru.

“Ona je saslušana pred tužilaštvom, ali je sudija odbio da i naši advokati dobiju mogućnost da je saslušaju. Pored nje, sud je na isti način postupio i kad je u pitanju saslušanje direktora policije Vladimira Rebića. Ukoliko se ponovi postupak, zahtjevat ćemo da se svi oni saslušaju”, istakao je on.

Podsjetimo, država Srbija je Dumanovića i njegovog kolegu Mladena Trbovića tužila zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju godišnjice genocida u Srebrenici 2015. godine kad je napadnut tadašnji premijer, a sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dumanović i Trbović su svojevremeno za Al Jazeeru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima, nakon čega su 2016. godine podnijeli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića – načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića – načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića – zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović – tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su odbačene, a Dumanović i Trbović su kasnije i uhapšeni. U međuvremenu su dobili i otkaze.

(FACE TV)

Previous articleEfendiji Veliću zasmetao bilbord koji je postavljen u Sarajevu: Nije ovo slučajnost, riječ je o latentnom napadu na muslimane!
Next articleMIJATOVIĆ NA FACE TV-u: “Bakir optužuje Dodika i Čovića, a niko od njih ne kaže da su Gordana Tadić i Osman Mehmedagić…” (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.