Home Archive Dan nezavisnosti obilježen u Potočarima: Nisu i neće biti zaboravljeni oni koji...

Dan nezavisnosti obilježen u Potočarima: Nisu i neće biti zaboravljeni oni koji su dali živote za BiH

Kao i prethodnih godina odata je počast žrtvama genocida i položeni vijenci na kamen temeljac u mezarju

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i prethodnih godina odata je počast žrtvama genocida i položeni vijenci na kamen temeljac u mezarju.

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, bošnjački poslanici u NSRS i delegati u Vijeću naroda RS-a, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Ovdje smo da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovini. Poručujemo da je Bosna i Hercegovina preživjela, a 1. mart je jedan od temelja naše domovine“m rekao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da joj je čast biti danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

“Vrlo je značajno da odavdje, gdje je hiljade nišana, kažemo da nismo zaboravili one koji su dali svoje živote za odbranu i nezavisnost Bosne i Hercegovine, nismo zaboravili žrtve genocida. Upravo naš dolazak ovdje i obilježavanje Dana nezavisnosti na ovom mjestu je poruka da ne smijemo zaboraviti, ali isto tako da ćemo u ime ovih nišana truditi se i boriti se da gradimo prosperitenije društvo za naše buduće generacije“, rekla je Mahmutbegović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. eniteta RS-a, smatra da se obilježavanjima pokazuje da je Bosna i Hercegovina opstala “uprkos teškoj prošlosti”

“Mi obilježavanjem pokazujemo kontiniuitet obilježavanja ovdje na Drini. Nažalost, nakon činjenice da je Bosna i Hercegovina izglasala nezavisnost, uslijedila je brutalna agresija. Uslijedili su teški zločini i genocid. Sve je to ostavilo ozbiljne posljedice. Uprkos svemu, mi smo smogli snage da se vratimo i živimo ovdje. Obilježavamo širom ovog eniteta Dan nezavisnosti, mi smo svojii na svome. Bosna i Hercegovina je opstajala, i opstat će uprkos svemu. Mi moramo proklamovati ideju jedankih prava i mogućnosti za sve građane naše zemlje“, rekao je Salkić.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Bratuncu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Veljaci.