Home Novosti BiH DARIO SRNA SE OBRUKAO: Sin Uzeira iz Čajniča “pripojio” dijelove BiH Hrvatskoj

DARIO SRNA SE OBRUKAO: Sin Uzeira iz Čajniča “pripojio” dijelove BiH Hrvatskoj

Darijo Srna legenda je hrvatske fudbalske reprezentacije. Otac mu je Bošnjak, a majka Hrvatica, te ima bosanskohercegovačke korijene. Ipak, geografiju baš i ne poznaje.

Sadašnji sportski direktor Shakhtara gostovao je u jednoj TV emisiji, gdje je govorio o ratnim dešavanjima u Ukrajini.

Pričao je o tome kako je do sada bio četiri puta u Kijevu, te da je stanje u glavnom gradu Ukrajine i na zapadu zemlje dobro u odnosu na istok.

Zatim je pričao o svojim počecima, te o malverzacijama koje su rađene kako bi nastupao za kadete Neretve, odnosno igrao je pod lažnim imenom.

Nakon toga uslijedio je veliki gaf. Naime, dva hercegovačka mjesta, Čapljinu i Gabelu, svrstao je u Hrvatsku i tako “pomjerio granice”.

“Tamo šta naučiš, u tom dijelu Hrvatske gdje sam ja odrastao, Gabela, Čapljina, Metković, takav fakultet ne možeš završiti nigdje. Ni u Londonu, ni u New Yorku, nigdje”, rekao je Srna.

Njegov otac Uzeir je rođen na Istoku BiH u maloj općini Čajniče. Srna je dolazio u očev rodni kraj, pa mu geografina ne bi trebala biti problem. posebno ako se zna da je Srna uvijek iskazivao skromnost i poštovanje prema ocu koji je radio u dvije smjene da bi sinu kupio pvu loptu i kopačke.

Darija će uskoro početi oblijetati raznorazne kamiondžije, vlasnici kafića i kojekakvih dućana koji su nanjušili njegov veliki talent u nadi da će mu postati menadžeri.

– Otac je prošao svašta u životu, bio je ratno siroče, odrastao po domovima i sam se probijao kroz život. Nije dopustio da mi se nakaleme loši ljudi na vrat pa i po cijenu toga da više nikad ne igram nogomet, rekao je jednom prilikom Darijo. Zahvaljujući žrtvi dobrog Uzeira njegovi su snovi postali stvarnost.

Darijo Srna je inače rođen u Metkoviću prvog maja 1982. godine. Nakon što je neko vrijeme proveo u Neretvi, dolazi u splitski Hajduk gdje njegov talent dolazi do potpunog izražaja.

Bio je apsolutni rekorder Hrvatske po broju nastupa, ima ih ukupno 134 i postigao je 22 pogotka u dresu s nacionalnim grbom. Sada je u tome primat preuzeo Luka Modrić, čiji se počeci karijere vežu za Mostar i igranje u Zrinjskom. On ima 162 nastupa i 23 pogotka u dresu Vatrenih.

Što se tiče klupske karijere, 15 godina je igrao za Shakhtar (od 2003. do 2018. godine) gdje je postao apsolutna legenda. Posljednju sezonu u karijeri proveo je u Cagliariju, a sada radi kao sportski direktor ukrajinskog velikana.

Zanimljivo za jednog svjetskog čovjeka da ne poznaje geografiju, niti u mjestu gdje je rođen i odrastao. Posebno čudi da se ovo desilo jer je Srna nakon vijesti da bi BiH mogla igrati nogometni susret s Rusijom poslao poruku Vjerujem u tebe sa srcem između zastava BiH i Ukrajine.