Home Novosti BiH Definitivno je: Raspao se Pokret za državu

Definitivno je: Raspao se Pokret za državu

Dvadeset šest delegata od 28 ukupno glasalo je na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske da Srebrenka Golić bude izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda.

Potpredsjednik iz reda srpskog naroda je Vojislav Gligić, Jovana Čarčić iz reda ostalih, Nada Tešanović iz reda Hrvata.

“RS pripada svima, imamo mogućnost da u njoj ostvarujemo i nacionalne i vjerske i sve obaveze, ali i dužnosti. Vitalni nacionalni interesi su definisani ustavom RS. Nadam se da neće biti zloupotreba ovog instituta. Predložila sam da sve što je sporno, da predlagači ranije probaju da riješe sve nedoumice”, rekla je novoizabrana predsjedavajuća Golić.

Izabrani su i šefovi klubova:

Klub Bošnjaka-Amir Hurtić (BH Zeleni),

Ostalih-Franc Sošnja (SNSD),

Hrvata-Mijo Perkunić (SNSD),

SRBA-Živko Marjanac (SP)

Adil Osmanović (SDA), delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS kaže da se desilo preglasavanje po prvi put u izboru bošnjačke kvote koja sada gubi i raniju snagu vitalnog nacionalnog interesa.

Alija Tabaković predložio je Adila Osmanovića za Predsjedavajućeg Vijeća, no glasovima SNSD, NH Zelenih i SDP, SDA je preglasan.

“Igor Bošnjak iz SNSD predložio je Srebrenku Golić iz SNSD. Očekivali smo da u klubu Bošnjaka gdje Pokret za državu ima 5/8 delegata, da jedinstveno glasaju. Desilo se da su dva delegata BH Zeleni i SDP podržali Srebrenku Golić za predsjedavajuću Vijeća naroda. Upotreba bosanskog jezika mora biti riješena u osnovnom i srednjim školama i administrativnim institucijama”, kaže Osmanović razočarano.

Osmanović je postavio Srebrenki Goluć pitanje kojim jezikom ona kao Bošnjakinja govori.

Kaže da mu nije eksplicitno odgovorila na pitanje, već je rekla da govori našim jezikom: “Predsjedavajuća Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda, govori našim jezikom”.

Preglasavanje se desilo i za šefa kluba bošnjačkog naroda, te za potpredsjednika kluba gdje je imenovan Armin Hamzić iz SDP.

“Ovdje se ponovo pokazalo kako funkcioniše koalicija SNSD, BH zeleni i SDP, kao i na primjeru izbora četvrtog delegata u Dom naroda BiH”, zaključuje Osmanović.

Potvrđuje da se ovim i suštinski raspao Pokret za državu.

(N1)