Home Archive Delegacija Unije općina turskog svijeta posjetila Srebrenicu

Delegacija Unije općina turskog svijeta posjetila Srebrenicu

Delegacija Unije općina turskog svijeta danas je boravila u Srebrenici. Članovi delegacije su posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odali počast žrtvama genocida. Članovi delegacije su obišli i završene radove na jednoj od hala u okviru Memorijalnog centra Potočari.

Unija općina turskog svijeta je finansirala radove na rekonstrukciji krova na hali u kojoj budu smješteni tabuti za vrijeme obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici i ukopa žrtava.

“Pošto smo došli u Srebrenicu, ne možemo da ne obiđemo Memorijalni centar Potočari. Došli smo da obiđemo kako su izvedeni radovi na krovu hale koje smo mi finansirali. Nekoliko općina je učestvovalo u finansiranju radova. Bez sumnje, genocid u Srebrenici je jedan od najvećih genocida kroz historiju čovječanstva. Mnogi se zalažu da pomognu narodu koji je pretrpio takvu traumu i mi, kao Turska, takođe nastojimo da pomognemo”, rekao je Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB).

Osim ovog projekta, prema riječima Solaka, širom Bosne i Hercegovine provodi se niz projekata.

“U gradu Srebreniku smo obnovili jednu područnu školu, kao i odjeljenje za turski jezik. Takođe, radimo jedan most koji smo nazvali ‘Most prijateljstva’ između Doboja i Doboj-Istoka. Procedure su u toku i vjerujemo da će do kraja novembra početi radovi. Ima još nekoliko projekata koje ćemo raditi, kao što je izgradnja zgrade Medžlisa IZ u Ključu. Takođe, u Jablanici ćemo raditi učionicu za turski jezik. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja s kojima TDBB najaktivnije radi. U posljednje četiri godine uradili smo više od 50 projekata. Pored toga, obići ćemo Sarajevo, Baščaršiju”, istakao je Solak.

Azir Osmanović, ispred Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kazao je da su radovi na rekonstrukciji krova na hali koštali 79 hiljada eura.

“Ovo je delegacija iz Turske, od strane ljudi koji su nam pomogli da uradimo krov na betonskoj hali u kojoj 9. jula svake godine budu smješteni tabuti. Pokušavamo da sačuvamo autentičnost objekata u bivšoj Fabrici akumulatora i bazi holandskog bataljona UNPROFOR-a. Ovom prilikom želim da se zahvalim delegaciji i na onome što su uradili ovdje. Mi, takođe, imamo problema sa krovom koji prokišnjava na ovoj velikoj fabrici i potrebna su velika sredstva da se to uradi”, rekao je Osmanović.

(Anadolija)