Home Novosti BiH Denis Bećirović jasno i glasno iz Mostara poručio: “Milorad Dodik i njegovi...

Denis Bećirović jasno i glasno iz Mostara poručio: “Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni 10 posto te snage i oni su osuđeni na propast ako napadnu državu Bosnu i Hercegovinu”

U Mostaru je obilježena 30.godišnjica deblokade grada, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije legendarnog komandanta, brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke. Neustrašivi Hujka, voljeni komandant poginuo je na današnji dan prilikom oslobođenja kasarne Sjeverni logor od HVO-a, nakon čega je Mostar spojen sa ostatkom teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Posebne emocije i poštovanje

Brojni njegovi saborci i bivši pripadnici Armije RBiH iz cijelog Mostara, ali i Hercegovine danas su odali počast svom odvažnom komandantu, kojeg se i danas prisjećaju s posebnim emocijama i poštovanjem.

Uz porodicu rahmetli generala, suprugu Ramizu i kćerke Elvinu, Enitu i Editu te unuka Danina, danas su oni na Šehitlucima položili cvijeće i proučili Fatihu.

Počast su odali i Hujkinim saborcima koji su tog 30. juna 1993. godine u borbi za deblokadu Mostara dali svoj život, a to su, Sabahudin Balavac, Zoran – Popaj Imamović, Jusuf – Jaba Jelovac, Faris Kalaba, Ifet Logo i Miralem Šaldo, kao i svim poginulim borcima Armije RBiH.

Spašena ideja slobodne BiH

Na Šehitlucima je počast odao i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

-Mislim da je ovo veliki jubilej, ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jer, deblokadom Mostara spašen je Mostar, ali je spašena i Bosna i Hercegovina, spašena je ideja slobodne i multietničke Bosne i Hercegovine.

Zato kao član Predsjedništva BiH želim iskazati duboko poštovanje herojima Mostara. Mislim da svi u Bosni i Hercegovini možemo biti ponosni na heroje Mostara i da danas uz Mostar moramo poslati poruku da Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost.

Bosna i Hercegovina je država budućnost i bez obzira na to što joj pojedini političari prijete, bez obzira što negiraju institucije BiH. Država Bosna i Hercegovina i njeni patrioti pobijedili su i puno jače neprijatelje koji su nastali na našu zemlju – rekao je Bećirović.

Brutalna agresija

Podsjetio je na to da je 1992. godine na našu zemlju izvršena brutalna agresija.

-Ali, u to vrijeme i Miloševićeva armada je kao četvrta vojna sila poražena.

Moram reći da Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni 10 posto te snage i oni su osuđeni na propast ako napadnu državu Bosnu i Hercegovinu – istakao je Bećirović uoči akademije koja je u Narodnom pozorištu Mostar održana pod nazivom „Sjećanje na heroje“ – prenio je Avaz.