Home Novosti BiH DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO DIREKTNO UPOZORENJE: “Dodik provodi velikosrpski plan, rušenjem OHR-a ide...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO DIREKTNO UPOZORENJE: “Dodik provodi velikosrpski plan, rušenjem OHR-a ide u otcjepljenje RS-a”

Dodik je odlučio da sprovede velikosrpski plan koji je osmislio Dobrica Ćosić, a čija je suština da u miru dobije ono što zločinci Milošević, Karadžić i Mladić… nisu mogli postići agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima.

Najava održavanja Posebne sjednice Narodne skupštine entiteta RS, na kojoj će se razmatrati antidejtonske izmjene zakona prema kojima se u Službenom glasniku entiteta RS neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika u BiH, novi je opasni pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Budu li usvojen najavljivani antidejtonski prijedlog to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i napuštanje ovog međunarodnog sporazuma, navodi se u reakciji Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH.

“Negativne posljedice ovog bezumnog pokušaja teško je sagledati a još teže će biti kontrolirati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi. Bosanskohercegovački mediji objavili su informaciju da će Narodna skupština RS, u srijedu 21. juna 2023. godine, razmatrati Prijedlog izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, prema kojem se u Službenom glasniku entiteta RS ubuduće neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) za Bosnu i Hercegovinu. Na ovaj način, Narodna skupština RS, otvoreno pokušava destruirati instituciju OHR-a i autoritet koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Paralelno s napadom na OHR, u toku je i brutalni napad na Ustavni sud BiH.

Najnoviji udar na institucije, uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, došao je samo nekoliko dana nakon najave povlačenja iz Ustavnog suda BiH sudije iz bh. entiteta RS. Očigledno je da se užurbano provode antidejtonske aktivnosti, koje su povezane i sa instrukcijama koje Milorad Dodik prima direktno iz Moskve.

Dodik je odlučio da sprovede velikosrpski plan koji je osmislio Dobrica Ćosić, a čija je suština da u miru dobije ono što zločinci Milošević, Karadžić i Mladić… nisu mogli postići agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima.

Rušenje institucije OHR-a dio je osmišljenog i tačno programiranog paklenog plana postupnog otcjepljenja bh. entiteta RS od državne teritorije međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je riječ o direktnom udaru na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nužno je promptno i konkretno djelovanje OHR-a, Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da se radi o sinhronizovanom i brzom provođenju razaranja temeljnih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Opasno definirane separatističke aktivnosti, koje provode entitetske vlasti u Banjoj Luci, prijetnja su miru i sigurnosti i neophodno ih je hitno zaustaviti.

O opasnostima popustljive politike Evropske unije prema proruskim separatistima iz bh. entiteta RS sve glasnije govore i brojni poslanici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Evropski poslanici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vrijeme je da i najviši zvaničnici EU odgovore na pitanje kako je moguće da i dalje toleriraju Dodikovu destruktivnu politiku i neefikasno djeluju dok se pred njihovim očima razara Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu. Bez uvođenja najoštrijih sancija Dodikovom režima EU rizikuje da postane njegov saučesnik u destabilizaciji ovog dijela Evrope.

Samo politički naivni ili zlonamjerni međunarodni i domaći zvaničnici ne vide u kojem pravcu je krenuo Dodikov autokratski i proruski režim”, naveo je Bećirović.