Home Novosti BiH Denis Bećirović pozvao Schmidta da smijeni Milorada Dodika

Denis Bećirović pozvao Schmidta da smijeni Milorada Dodika

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je saopštenjem na jučerašnje najave predsjednika Rs-a Milorada Dodika da će policijske stanice u Rs-u imati zadatak da izbace visokog predstavnika Christiana Schmidta čim saznaju da se nalazi u tom entitetu, te da se priprema uredba o Schmidtovom hapšenju i deportaciji.

Bećirović smatra da Dodikove brutalne prijetnje upućene legalnom visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Prema njegovim riječima, nakon Dodikove prijetnje da će “opkoliti kasarne Oružanih snaga BiH prema slovenačkom modelu iz 1991.”, ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu.

“Sedmicama i mjesecima upozoravam međunarodne i domaće zvaničnike da je u BiH na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak s nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope.

Međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope.

Suština Dodikove brutalne prijetnje visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode. Ovo nije napad samo na Schmidta. To je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini.

Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta Rs-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja”, poručio je Bećirović.