Home Novosti BiH Denis Bećirović progovorio nakon sastanka sa EU komesarom za proširenje, poslao je...

Denis Bećirović progovorio nakon sastanka sa EU komesarom za proširenje, poslao je jasne poruke: “Jako je važno da bh. političari promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH”

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi stigao je u dvodnevnu posjetu BiH prilikom čega se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka obratio se član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

“Zahvaljujem se na naporima koje ulaže kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj evropski put, a sredinom decembra dobila i kandidatski status.

Ogromna većina u BiH želi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica EU-a. To je i jedan od strateških ciljeva države BiH – poručio je Bećirović.

Period zastoja

Dodao je da je važno da u narednom periodu intenziviramo naše aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina jednog dana postala punopravna članica EU-a.

“U protekle četiri godine imali smo period zastoja. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i s prijateljima iz EU-a dinamiziramo naš put prema EU – kazao je Bećirović.

Istakao je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH u decembru ove godine bilo veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini – prenosi Anadolija.

Stabilnost BiH

“Pitanje proširenja EU-a je važno geostrateško pitanje i za EU u smislu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Evropska unija i BiH su nerazdvojno povezane.

EU je bez BiH i ovog regiona nepotpuna. U tom smislu naša je poruka i predstavnicima EU-a da je ulaganje u evropsku budućnost geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU zasnovanu na zajedničkim vrijednostima – kazao je Bećirović te dalje dodao:

“Jako je važno da se istinski okrenemo u pravcu evropskih integracija, ali i da političari u BiH promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH.

Naša je obaveza u BiH da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU-a – kazao je Bećirović.

Varhelyi je nakon sastanka podsjetio da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom vijeću da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“Dodjeljivanje kandidatskog statusa je odluka koju donose naše zemlje članice Evropske unije. Riječ je o jednoj ponudi, ponudi za građane i političare ove zemlje, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo u svemu ovom itekako transparentni i da je naša preporuka jasna da se bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status.

To je ipak preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put za BiH jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja.

Na političarima je da to postane stvarnost”, kazao je Varhelyi na konferenciji za novinare te dodao da žele vidjeti jasne i opipljive rezultate o kojima može izvijestiti Evropsko vijeće.