Home Novosti BiH Dino Konaković iznio skandalozne detalje: Imamo dokaze sa terena da Komšić radi...

Dino Konaković iznio skandalozne detalje: Imamo dokaze sa terena da Komšić radi prljavi posao za SDA, okuplja ljude i vodi ih kod famoznog tajkuna…

Politički ambijent gdje je HDZ mobilisao sve svoje glasače, i DF doprinio tome zajedno sa SDA, napravili su od HDZ-a potpuno nezaobilazan politički faktor koji ima kontrolu svih političkih procesa, u skoro svim kantonima, gdje su se kandidovali – kazao je Konaković

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je prilikom gostovanja u emisiji “BHT1 Uživo” rekao kako su minuli izbori najgori koje on pamti i da su bili najkompromitovaniji do sada iako su i svi raniji bili kompromitovani.

Dodao je kako ni nametnute izmjene visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koje su u tehničkom dijelu trebale doprinijeti regularnosti i svemu nisu uspjele.

Kriminalni koncept

– Taj ljudski faktor koji je organizovan u ozbiljan kriminalni koncept je opet uradio to. Ako se sjećaju gledaoci više puta sam tokom kampanje govorio da će oni nakrasti svoje ali im to ovaj put neće biti dovoljno, ubijeđen sam da im neće biti dovoljno. Opozicija je bar u Federaciji napravila opet, i pored svih krađa, na nekoliko mjesta imamo konkretne dokaze.

Kada govorim o NIP-u imali smo na ponovnom brojanju na svakom mjestu više glasova. Nismo mogli otvoriti dosta kutija i prebrojati, ali kada govorim o nama opet smo ostvarili dobar rezultat. U Trojci smo otvorili dobar rezultat. Kompletna opozicija ima dovoljno ruku za formiranje vlasti i veoma brzo krećemo u to – rekao je Konaković u emisiji “BHT1 Uživo”.

Kazao je kako su predstavnici stranaka Trojke imali nekoliko sastanaka.

– Utvrdili smo odnose unutar same Trojke koja je izašla iz tog sarajevskog koncepta, koji je bio dobar primjer kako stvari mogu funkcionisati, ali danas evo Narod i pravda konkretno u sedam kantona ima svoje zastupnike, odmah iza SDA i SDP-a, treća smo stranka u tom segmentu, zajedno smo sa SDP-om utvrdili koncept i prenosimo funkcionisanje Trojke iz Sarajeva u ostale kantone.

Sa drugim strankama koje su prije svega podržale Denisa Bećirovića i njegovu kandidaturu imamo korektne odnose i pri kraju smo formiranja jednog okvirnog dokumenta koji znači formalno okupljanje svih tih stranaka u većine koji bi trebale birati delegate u Dom naroda i napraviti većinu u skoro svim kantonalnim skupštinama i tu je ostavljen prostor za Stranku za BiH i Demokratsku frontu, koja čini sve da toga ne dođe, čvrsto vezana za SDA, da se eventualno priključe ovom konceptu i ja mislim da bismo tokom dana trebali imati zajednički, finalni dokument koji eventualno i danas možda vidi svjetlo dana.

Komšić i DF imaju dug prema SDA

Ja sada imam dokaze sa terena u kojima predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić radi taj prljavi posao za SDA – istakao je Konaković, te pojašnjava:

– Okuplja predsjednike drugih političkih stranaka, vodi ih tom nekom famoznom tajkunu iz Živinica koji je zadužen formiranje Vlada na svim nivoima, posebno u TK. Ljudi javljaju, čak postoje i slike, dakle DF je i dalje čvrsto priklonjen SDA i nada se da će SDA kreirati i biti dio vlasti i na taj način ponovo njih uvesti na mala vrata kako danas oni funkcionišu.

Ja to ponavljam više puta, nikada ne bih rekao da neću i da ne bi koalirao sa DF-om, rekao sam da su im vrata otvorena, ali sam ubijeđen da oni to neće, jer imaju neki dug prema SDA i moraju ispunjavati njihove želje. Politički ambijent gdje je HDZ mobilisao sve svoje glasače, i DF doprinio tome zajedno sa SDA, napravili su od HDZ-a potpuno nezaobilazan politički faktor koji ima kontrolu svih političkih procesa, u skoro svim kantonima, gdje su se kandidovali.

Konaković je kazao kako on nije od onih koji pristaju na bilo kakve ucjene, prijetnje i uslovljavanja.

– Spremni smo na kompromise, iako su neki na štetu NiP-a ali u korist države. Vrlo brzo ćemo to dokazati novim razgovorima o konkretnim programskim koaliranjima sa partnerima na političkoj sceni i ne uplićemo u te međusobne odnose. Da spustimo taj koncept na kantone u kojima HDZ nema većinu, evo u Sarajevu DF kaže nećemo sa NIP-om i SDA, zato što SDA u Sarajevu ne može praviti vlast pa su eto odlučili tu. Ima nekoliko kantona u kojima DF može danas potvrditi da je bliža SDP-u i NS-u nego SDA. Ali neće sa njima jer su zarobljeni u interesima prema SDA – rekao je Konaković.

Dodaje kako ova zemlja nema više vremena za politička prepucavanja, za depresiju, te da joj je potrebna nova energija i pozitivna klima.

– Nije bilo konkretnih i zvaničnih poziva iz HDZ-a za formiranje vlasti, ali očekujemo i mi da završimo mi okupljanje sa naše strane i da budemo spremni za tu vrstu razgovora sa HDZ-om i ostalim političkim akterima koji su spremni napraviti koaliciju na bazi programskih i principijelnih rješenja. Očekujem da ćemo do kraja sedmice izdefinisati datume u kojima će početi ti formalni razgovori i pregovori – rekao je Konaković u emisiji “BHT1 Uživo”.