Home Novosti BiH DIPLOMATSKI SKANDAL: Andrej Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao...

DIPLOMATSKI SKANDAL: Andrej Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem…

“Slobodna Bosna” sinoć je najavila ovakav rasplet događaja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije došao na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

“Slobodna Bosna” sinoć je najavila ovakav mogući rasplet događaja.

Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković tražio je od zvaničnika EU u BiH da delegacija EU koju čine on, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte ne ide u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. No, to se nije dogodilo, pa je Plenković odlučio izbjeći susret s Komšićem.

Međutim, Ambasada Kraljevine Nizozemske insistirala je da se u službeni protokol uvrsti posjeta Predsjedništvu BiH, pa je, tako, u službenoj najavi navedeno da će Ursula von der Leyen, Andrej Plenković i Mark Rutte u utorak, u 8.45 sastati biti u zgradi Predsjedništva BiH. Ipak, prema informacijama Istrage, još uvijek nije izvjesno hoće li Plenković biti dio delegacije.

Podsjetimo, zvaničnici Republike Hrvatske izbjegavaju posjete Predsjedništvu BiH kako bi izbjegli susrete sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda kojeg smatraju “nelegitimnim”.

“To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković u januaru 2022. godine.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta.