Home Novosti BiH DIREKTNA PORUKA ZLATKA MILETIĆA: “Schmidt mora zaštititi Komšića jer je HNS počinio…

DIREKTNA PORUKA ZLATKA MILETIĆA: “Schmidt mora zaštititi Komšića jer je HNS počinio…

Smatra da je Schmidtovo rješenje gore od rješenja koje smo imali od 2018.

Zlatko Miletić delegat u Domu naroda PS BiH u emisiji “Rezime” govorio je o izbornom rezultatu, postizbornim željama, namjerama i saradnjama, te izmjenama Izbornog zakona. Kaže da joj je još rano za analizu izbornih rezultata jer još nemamo preliminarne rezultate.

“Kad sagledavamo Pokret za nove generacije moram reći da nisam baš isuviše zadovoljan tim rezultatom. Jesam osobnim, ali ne, uvjetno rečeno i stranačkim. Očekivao sam da će biti kvalitetniji ili bolji. I dalje se nadamo da ćemo u KS-u osvojiti drugi mandat ali zavisi od prebrojavanja 6-7% glasova koji su ostali. To moje zapažanje ide u dva pravca. Prije svega želim da se zahvalim svim građanima BiH koji su učestvovali u izborima i moram reći da sam generalno razočaran u dva pravca – ne mogu da vjerujem da je 730.000 građana ove zemlje opet na državnom nivou glasalo za vladajuću strukturu. Imam osjećaj da mi postajemo pomalo mazohisti, a ovi na vlasti da su sadisti, da se iživljavaju na nama. I zaista mi nije jasno kako je moguće da su ove stranke, pogotovo ove nacionalne ostvarile bolji rezultat nego što su imali u prethodnom mandatu. Drugi aspekt, jako je veliki broj građana koji živi u inostranstvu i koji uopšte nije želio da dođe u priliku da ostvari glasačko pravo i mislim da je to jako loše za BiH.”

Ističe da su u Federaciji imali loše rezultate jer su na listi imali dosta mladih, potpuno neiskusnih ljudi.

O NES-u kaže da imaju veći politički kredibilitet nego Stranka za nove generacije.

“U svakom slučaju demokratsko pravo svakoga je da izabere svoje partnere. Mi smo njih već izabrali kada je u pitanju državna razina i imamo sporazum o saradnji. Kako će se to odraziti na druge nivoe vlasti, s kim će oni koalirati, na koji način, iz kojih razloga, to je svačije demokratsko pravo. Mi u svakom slučaju, kad je u pitanju razina entiteta, odnosno kantona nismo pravili sa bilo kim bilo kakav sporazum.”

Miletić navodi da vjeruje u instituciju visokog predstavnika i da ga ne zanima ko tu dužnost obnaša.

“Međutim, moram reći da sam vrlo razočaran svime što se dešavalo. Prvo načinom i da to uradi u tom trenutku, mislim da je to vrlo neprimjereno i u pravu su oni koji govore da je na taj način imao intenciju da retroaktivno unese pravnu nesigurnost, pogotovo kad je u pitanju izbor delegata u FBiH. Drugo, ja sam u tri navrata bio pred OHR-om kad su se dešavali skupovi koji su trebali da ga upozore da to ne radi i moram reći da niti jednog šefa političkih stranaka koji sada njemu drže predavanje nisam vidio na posljednjem skupu. Očigledno je i to bio signal čovjeku, nema nikoga, zašto ne bih uradio to. U preambuli njegovog obrazloženja zašto donosi takvu mjeru, čovjek se upustio u to da rješava procedure kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH. U tom obrazloženju govori o apelaciji gospodina Komšića iz 2015. i ko biva da je mi trebamo riješiti u nekom narednom periodu. Drugo, broj delegata po meni čak možda i nije sporan, ali ne mogu da shvatim, ako je to radio principijelno i u skladu sa Ustavom, zašto je broj delegata iz reda Ostalih ostavio opet umanjen.”

Načekat ćemo se za ulazak u EU

Smatra da je Schmidtovo rješenje gore od rješenja koje smo imali od 2018.

“Po njemu se trenutno postupa i mislim da će Schmidtovo više ispasti diskriminatorsko u odnosu na trenutno rješenje. Mislim da će Ustavni sud jednostavno reći da nisu nadležni, ali ja svakako smatram da jedno ovakvo rješenje ako dođe do Strazbura, da će pasti zbog nepoštivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.”

Ističe da treba sačekati svako rješenje koje je dobro za narode i građane ove zemlje.

“Ako se Schmidt već upustio u rješavanje i poboljšanje statusa pojedinih naroda u FBiH, da to uradi i u RS-u. Očekivao sam da u Skupštini RS-a podigne obavezan broj delegata iz različitih naroda sa sadašnjih četiri na osam. Da se na taj način izvrši demokratizacija političke scene.”

Miletić smatra da je preporuka za kandidacijski status izazvana globalnom krizom.

“Ljudi se u EU boje tog ruskog uticaja. To je dobra stvar ako naša elita bude znala to da iskoristi i da ispunimo tih osam uvjeta. S obzirom da ništa nisu uradili u prethodne četiri godine mislim da ćemo se načekati za ulazak u EU.”

Vjeruje da će na različitim nivoima biti potpuno različit sastav koalicija.

“Negdje će biti potpuno nacionalne partije, negdje će biti građanske.”

Naglašava da mu je na prvom mjestu uvijek BiH, a zatim najosjetljivije kategorije građana.

“Ko god bude na vlasti, ne bude li to u kontekstu tih mojih očekivanja ili očekivanja građana koji su glasali za mene, ja ću biti oporba bilo kome i neću se libiti da bilo šta učinim samo da se poboljša kvalitet života građana u BiH.”

“Drago mi je da je gospodin Komšić pobijedio s obzirom na činjenicu da je on mnogo državotvornija osoba od gospođe Krišto, što uopšte nije upitno. Međutim, i dalje mislim s obzirom na ponašanje HNS-a i pojedinih zvaničnika iz hrvatske vlade, već se govori da je on persona non grata itd. Kad je u pitanju zaključak HNS-a, možda je dobra prilika da pozovem visokog predstavnika da malo pogleda i Kr**ični zakon BiH jer po članku 168 takvo ponašanje HNS-a u smislu da se on opet proglasi nepoželjnom osobom predstavlja kazneno djelo. Ometanje bilo kog državnog službenika, bilo koje državne institucije u provođenju njihovih radnji predstavlja kr**ično djelo”, zaključio je Miletić.

(federalna.ba/ZASREBRENICU.ba)