Home Novosti BiH DIREKTNO IZ AMERIKE: Objava 52 pravne ili fizičke osobe s američke „crne...

DIREKTNO IZ AMERIKE: Objava 52 pravne ili fizičke osobe s američke „crne liste“ povezane s Dodikom bit će postepena, radi se o…

Prve reakcije iz Sjedinjenih Američkih Država nakon uvođenja novih sankcija Miloradu Dodiku.

Erol Avdović, bh. novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta Ujedinjenih nacija, osvrnuo se na odluku američke administracije i uvođenje novih sankcija političarima u BiH.

“Tri su poruke stigle u američkom paketu sankcija: Poruka Sarajevu, da BiH počne sudski procesuirati korumpirane političare. Poruka Briselu, da se EU treba priključiti US sankcijama. Poruka građanima BiH da ne vjeruju više korumpiranim ‘nacionalistima’. Pa ko hoće – hoće”, poručio je Erol Avdović.

„Nije zvanično, ali kao analitički dodatak: Uskoro bi još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika mogle dospjeti na američku crnu listu. Oglasio se i Brian Nelson, podsekretar Trezora za praćenje terorizma, i objasnio zašto je Dodik ‘regionalna prijetnja'”, poručio je Avdović te dodao:

„Bit će postepeno – u nastavcima. Po svemu sudeći da će se mnoga lica i biznis entiteti naći na američkoj crnoj listi 2022. Broj ’52’ kako saznajem iz svojih izvora potekao je od Amerikanaca. Aplaudiram medijima koji tačno obavješatavaju javnost pozivajući se na prave izvore“, javlja novinar Erol Avdović iz New Yorka.

OGLASIO SE I CHOLLET

Važan korak. Kada sam u novembru otišao u BiH, jasno sam dao do znanja da će se SAD suprotstaviti korumpiranim akterima. Narod BiH zaslužuje bolje, poručio je Dereck Chollet, savjetnik državnog tajnika SAD-a Anthonyja Blinkena.

“Dodik je podrivao institucije BiH”

U tekstu se pojašnjava kako je ukazano da potez uvođenja novih sankcija predstavlja nastavak predanosti Bidenove administracije kako bi odgovarali oni koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima.

REAKCIJA BRIANA NELSONA

“Dodik je podrivao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se rizikuje regionalna nestabilnost”, precizirano je u objavljenoj odluci.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji traže korupciju, destabilizaciju i podjele na štetu vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, rekao je on.

(SB)