Home Novosti BiH DIREKTNO UPOZORENJE IZ BUNDESTAGA: “Akcije Dodika i Čovića imaju za cilj da...

DIREKTNO UPOZORENJE IZ BUNDESTAGA: “Akcije Dodika i Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu, TO ZAHTIJEVA…”

Od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

Poslaničke grupe SPD, Zelenih i FDP-a u Parlamentu Njemačke pozivaju saveznu vladu da pruži veću podršku zemlji s obzirom na rastuće tenzije i napore ka separatizmu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz njemačkog parlamenta.

“Navodne etničke razlike eksploatira nacionalistička politička elita zemlje u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, pojačavaju i eksploatiraju za vlastito bogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, pišu poslanici u zajedničkom prijedlogu Rezolucije pod brojem 20/2035.

Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne.

“Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

Istovremeno, to je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi. Smatramo to je neprihvatljivim i zahtijevamo odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, stoji u tekstu usaglašenog prijedloga rezolucije.

Poslanici, između ostalog, pozivaju saveznu njemačku vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

Vlada u Berlinu bi se, također, trebala nastaviti energično zalagati za to da sankcije EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Pored toga, od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini, naglašava se.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Osim toga, savezna vlada bi trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke, objavljeno je na stranici Bundestaga.

(SB)

Previous articleDODIK OGORČEN REZOLUCIJOM EPP-a, REAGOVAO UMJESTO ČOVIĆA: “Evropska narodna stranka podržava politiku muslimanske SDA!”
Next articleDodik “pobjesnio” zbog zahtjeva u Bundestagu: Odakle im pravo da se bave nama, ko im je dao mandat?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.