Home Novosti BiH DNS upozorava: Jedna teška riječ može upaliti varnicu…

DNS upozorava: Jedna teška riječ može upaliti varnicu…

– Ratni pokliči, ratna ikonografija i ratne pjesme u Bužimu, kao i prijeteće izjave ratnog komandanta tzv. Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu, i traže hitnu reakciju tužilačkih institucija, upozorava predsjednik DNS Nenad Nešić.

”Strašno je gledati mlade ljude u toj koloni kako uzvikuju ratne parole i pjevaju užasne pjesme. Mlad i normalan čovjek treba da slavi život i raduje se životu, a ne da priziva rat i smrt. Molim kolege političare iz Federacije da ne raspiruju mržnju i izbjegavaju tešku retoriku jer je očito da ona među nekima nailazi na plodno tlo što, nadam se, ni sami ne žele. Zamolio bih kolege samo da se zapitaju kako se Srbi osjećaju dok gledaju one snimke!?”, kaže Nešić.

Istovremeno osuđujem sve provokacije bošnjačkog naroda koje su se desile u ove praznične dane od strane pojedinaca srpske nacionalosti.

Jedna teška riječ, može upaliti varnicu u jednoj ludoj glavi i dovesti do tragedije koju niko normalan ne želi.

”Zar nije bilo dosta smrti u ovoj nesrećnoj zemlji!? Čitav prošli vijek! U tom tragičnom vijeku ovdje smo imali nesreća za tri vijeka. I zato svaka pomisao na zlo i sukobe moraju biti u startu sasječeni i sankcionisani. Nama trebaju vijekovi mira, izgradnje, razvoja, napretka. Sukobi su odraz nemoći, necivilizovanosti i primitivizma, pa ako hoćete i bezbožnosti. Svi zajedno, a posebno pravosuđe, moramo imati nultu stopu tolerancije na ovakve zle i nemile pojave poput jučerašeg događaja u Bužimu”, navodi Nešić.

Predsjednik DNS Nenad Nešić apeluje i na predstavnike međunarodne zajednice ne samo da osude ovakve nemile pojave, nego i da svojim autoritetom utiču da do njih ne dolazi.

”Sve usijane glave treba da se ohlade. Niko ko priželjkuje kidisanje na tuđi život ne može se nazvati čovjekom. Život je svetinja i neprikosnoven. Mržnja je odraz slabosti i primitivizma, a ljubav je ono što čovjeka čini čovjekom. Životima tuđe djece niko se u ovoj zemlji više nikada ne smije igrati. Uvijek sam spreman prezreti, osuditi i tražiti najstrožiju sankciju za svakog Srbina koji pozove na rat i prijeti drugima. Isto tako, molim kolege iz bošnjačkih političkih partija, da osude svoje sunarodnike koji se tako ponašaju. Svi zajedno moramo djelovati preventivno da se ne bi kajali kolektivno!”, poručio je Nešić.

(BN)