Home Novosti BiH DODIK I DALJE UCJENJUJE, PRIJETI I PRKOSI: “RS će odstupiti od evropskog...

DODIK I DALJE UCJENJUJE, PRIJETI I PRKOSI: “RS će odstupiti od evropskog puta BiH ako se nastavi blokada…”

(…) sredstava iz EU.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio je danas da će Republika Srpska donijeti odluku da odstupi od evropskog puta BiH, ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz EU.

Dodik je rekao kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Bosanskoj Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u RS za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

“Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice”, rekao je Dodik.

On je rekao da to nije samo zbog para, kako pokušavaju da nametnu, te podsjetio da je ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler nedavno rekao da RS neće dobiti 80 odsto troškova iz evropskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH, prenosi Srna.

Dodik je ukazao da je Republika Srpska na finansijskom nivou stabilna, ali da je vidljiva aktivnost da se situacija problematizuje.