Home Novosti BiH Dodik i zastava: Politički adolescent ili “pravi” srpski hajduk

Dodik i zastava: Politički adolescent ili “pravi” srpski hajduk

Ispod kojeg god zastave da je danas sjeo Milorad Dodik, njena skrivena pozdina imala bi boju međuanrodne zajednice jer, istini za volju, današnja BIH, sa svoja oba entiteta i svih deset kantona, rezultat je volje međunarodne zajednice.

Naravno uz pristanak domaćih nacionalnih vođa. Kada je danas oko podne, u Sarajevu počeo sastanak Predsjedništva BiH sa Vijećem za implementaciju mira u BiH, Dodik je, brže-bolje, prisutne obavijestio da neće prisustvovati sastanku jer u zgradi Predsjedništva BiH nema istaknute zastave entiteta Republika Srpska. Potom je, pred nekoliko desetina stranih diplomata, ustao i napustio sastanak. Šta je Dodik danas učinio? Protiv države ništa posebno jer ona je, nažalost, naviknuta i na gora iživljavanja od ovog, piše “BNN.ba“.

Protiv samog sebe? Vjerovatno je na svoj tas dodao još jednu težinu koja će, prije ili poslije, biti uperena samo protiv njega samog jer, ma kakvi da jesu, predstavnici međunarodne zajednice neće dozvoliti da im u državi koju su oni, svojim sporazumima skrojili, Milorad Dodik provodi hajdučiju.

Dodik neće da sjedi pod zastavom BiH

U zgradi Predsjedništva danas se održao sastanak članova Predsjedništva BiH sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Saml što je počeo, sastanak je, barem za Milorada Dodika, bio završen.

“Želim vas pozdraviti, ne želim praviti probleme. Spreman sam sa vama na razgovor bilo gdje. Ja sam u susjednoj kancelariji“, rekao je Dodik, obavještavajući članove delegacije da neće prisustvovati u nastavku sastanka jer u zgradi Predsjedništva BiH nema zastave njenog manjeg entiteta.

Da je zastave bilo u zgradi Predsjedništva BiH, predstavnici međunarodne zajednice, kako je to potvrdio Visoki predstanik međunarodne zajednice za BiH, Valentin Incko, ne bi prisustovali sastanku jer bi to značilo da im ne smeta kršenje Zakona o zastavi BiH koja jasno propisuje da samo jedna, državna, zastava može biti istaknuta u državnim institucijama.

Dodik mora sjediti pod zastavom BiH

No, nakon Dodikovog odlaska sa sastanka, tek prava zanimljivost dogodila se nekoliko sati poslije kada su Dodika, na sastanak u tom istom Predsjedništvu BiH, pozvali američka ambasadorica Morin Kormak i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer.

Na sastanku koji se održava u Predsjedništvu BiH, sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, prisustvuje i Dodik koji sa delegacijom SAD-a, ipak, razgovara uz prisustvo zastave BiH što znači da Dodik odlično zna kada i kome smije, a kada i kome ne može provoditi adolescentne ispade koje još samo on podovdi pod “politiku” od koje niko, osim njega lično, ne živi boilje.

S obizrom da je za Bosinu i Hercegovinu aktiviran MAP to je, svakako, historijska prilika da naša država postane dio NATO-a i na taj način, bude potpuno oslobođena svih secesionističkih poriva iznutra ili s vama njenih granica. S tim u vezi može se posmatrati Dodikovo ponašanje koje će, kako se proces oko MAP-a bude približavao svojoj realizaciji, postati sve nervoznije i sve neprimjerenije.