Home Novosti BiH Dodik je podržavao Mladića da uništi Peti korpus i Bihać: Pogledajte kako...

Dodik je podržavao Mladića da uništi Peti korpus i Bihać: Pogledajte kako je jučer ušao u Bihać (VIDEO)

Na 50. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 16. aprila 1995. godine u tada još uvijek okupiranom Sanskom Mostu, Milorad Dodik se zalagao da Narodna skupština RS pruži svu podršku u uništenju Petog korpusa i Cazinske krajine. Dodik je dio govora posvetio i Bihaću.

“Ja mislim da je došlo vrijeme da razmislimo da od naših saveznika Rusa tražimo da se spriječi bilo kakva nova misija Kartera (misli na bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, op.a.) i drugih trčkarala sa Zapada, zbog jednostavnog razloga što smo imali loše iskustvo sa prvim dolaskom ovog čovjeka, Kartera. Ja otvoreno sada kažem da je njegova misija direktno uzrokovala da ne osvojimo Bihać.’‘ Milorad Dodik se nije zaustavio na žaljenjima i željama da se zauzme Bihać. U nastavku je predložio kolegama poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da podrže generala Ratka Mladića da sredi Cazinsku krajinu i jednom zauvijek sredi Peti korpus i to na način da direktno ili indirektno pomognu sukob Bošnjaka u Cazinskoj krajini, a sve u cilju da se zauzme čitav bihaćki kraj (ovo je jedan od pokazatelja zašto Milorad Dodik mrzi generala Atifa Dudakovića). ”U skladu sa našim zaključkom o vojnoj situaciji, moram istaknuti da moramo finalizirati naš zadatak koji podrazumijeva rješenje vojne situacije u Cazinskoj krajini. Direktno ili indirektno uništiti Peti korpus kako više ne bismo imali jakog neprijatelja na obalama Une koji bi mogao da nas destabilizira.”

Milorad Dodik je jučer posjetio Bihać gdje je uz brojno obezbjeđenje prisustvovao osveštenju pravoslavne crkve. Pogledajte kako je izgledao njegov ulazak u Bihać.

(SAFF.ba)