Home Novosti BiH DODIK NA BEOGRADSKOJ TV NEPREPOZNATLJIV: “Ne želim dodatne podjele u BiH, moja...

DODIK NA BEOGRADSKOJ TV NEPREPOZNATLJIV: “Ne želim dodatne podjele u BiH, moja politika u Sarajevu biće MIR”

Kada je riječ o timu sa kojim će raditi, Dodik kaže da proslavljeni reditelj Emir Kusturica može mnogo da mu pomogne kao savjetnik s obzirom na iskustvo i poznavanje lokalnog mentaliteta.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže za RTS da će njegova platforma za djelovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Milorad Dodik je gostujući u emisiji Upitnik rekao da u budućnosti želi da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju dobru saradnju.

Kada je riječ o pitanju Kosova, srpski član Predstavništva BiH napominje da tu “nema dilema” te da će pratiti Beograd i Srbiju.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, Dodik kaže da je to bila nepotrebna izjava imajući u vidu da je Vučić, kako kaže, svima čestitao.

Dodik ističe da ne želi da pravi dodatne podjele unutar BiH niti da se Republike Srpska degradira.

Srpski član Predsjedništva BiH navodi da će njegova platforma za djelovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

“Moja politika je mir, da se odluke uzmu u okviru organa, a ne visoki predstavnik, da se američki i britanski ambasador ne miješaju u mikroupravljanje”, ističe Dodik.

Dodik ne isključuje mogućnost da RS bude nezavisna kao, kako kaže, posljedica neuspjeha ustavne BiH.

Govoreći o najavama da će u zgradu Predsjedništva BiH donijeti zastavu Republike Srpske, Dodik napominje da on dolazi iz RS te da je zato sasvim logično da donosi politike iz Srpske i njena obilježja.

Prema njegovim riječima, BiH je složena zemlja i nema svoj identitet bez sastavnica – dva entiteta i tri naroda. “Ne vidim zašto zastava treba nekog da uznemiri”, kaže Dodik.

Dodaje da će, ako ne bude dobio podršku za zastavu, biti problema sa sjednicama Predsjedništva.

“Ima telefona. Stvar nije simboličkog karaktera. Ukoliko pristanete da se identitet RS svali na upražnjavanje u Banjaluci, dobijete priču da 9. januar nije Dan Republike Srpske”, napominje srpski član Predsjedništva BiH.

Za sebe kaže da nije bosansko-hercegovački unitarista te da neće dozvoliti majorizaciju bilo koga.

“Uvjeren sam da smo, pri procesu majorizacije, blizu oružanog konflikta”, napominje Dodik.

Kada je riječ o timu sa kojim će raditi, Dodik kaže da proslavljeni reditelj Emir Kusturica može mnogo da mu pomogne kao savjetnik s obzirom na iskustvo i poznavanje lokalnog mentaliteta.

(SB)