Home Novosti BiH DODIK NA MUKAMA: Stiže optužnica zbog kupovine vile na Dedinju

DODIK NA MUKAMA: Stiže optužnica zbog kupovine vile na Dedinju

Tužilaštvo BiH je, prema posljednjim informacijama, pred podizanjem optužnice u ovom predmetu a s obzirom na čvrste i nedvosmislene dokaze.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već duži vremenski period drži otvoren krivični postupak protiv Milorada Dodika, zbog kriminalne kupovine vile na Dedinju i pranja novca, za šta postoje i čvrsti dokazi!

Krivični postupak se odnosi na predmet “Pavlović banka”, koji već duže od sedam godina čeka epilog. Riječ je o kupovini vile u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Iako je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu dana kasnije, 27. juna 2008. godine, što je dovelo do opravdane sumnje da je kredit poslužio samo kao pokriće.

Da stvar bude gora po Dodika, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS-a kojom je u tom periodu rukovodio kao premijer, a vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović, koji je u decembru prošle godine stradao u saobraćajnoj nesreći, nakon odobravanja spornog kredita i sam je dobio kredit od Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od pet miliona KM.

Tužilaštvo BiH je, prema posljednjim informacijama, pred podizanjem optužnice u ovom predmetu a s obzirom da čvrste i nedvosmislene dokaze, Dodik će teško izbjeći presudu i kaznu, otkriva portal banjaluka-24.com.

Kako BN saznaje, određene provjere vrše i nadležni u Srbiji.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nedavno je uvelo sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i to zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, gdje je optužen da je uspostavio koruptivnu mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.