Home Novosti BiH DODIK NAJAVIO ŠTA SE SPREMA: “Zapadne zemlje krenule su u rušenje Dejtonskog...

DODIK NAJAVIO ŠTA SE SPREMA: “Zapadne zemlje krenule su u rušenje Dejtonskog sporazuma. SAD, EU i NATO su…!” (VIDEO)

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, obratio se danas javnosti i ponovio kako novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “nije dobrodošao”. Vrijeđao je instituciju Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako i zemlje članice. Ponovo je govorio i “o putu RS”.

Sa Christianom Schmidtom bez mandata, Republika Srpske i njene institucije neće sarađivati, rekao je Milorad Dodik, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

– Schmidt se hvali nekim svojim iskustvom, ali nema ga za BiH. On nema ingerencije, a pogotovo nema ih za promjene granica na Balkanu. U pogledu tog iskustva ne možemo dozvoliti da nam dođe nelegalan stranac, i neće se ovdje primjenjivati njegove odluke. Zato je važno srpsko jedinstvo unutar svih političkih partija koje smo postigli na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Dodik, pa dodao:

– Sa snažnim jedinstvom političkih lidera u Srpskoj napravićemo front otpora. Samo na taj način možemo zaštititi RS od zatiranja.

On je istakao da je jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH Aneks 10, za koji je istakao da je prekršen od velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate Republici Srpskoj da je strana, jer je tako i predviđeno Aneksom 10.

– Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Sporazum je potpisala Srbija u ime Republike Srpske, tako da smo dio i međunarodnog prava, odnosno međunarodni faktor – rekao je Dodik, dodajući da visokog predstavnika nigdje nema ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma.

On je napomenuo da su neke zapadne zemlje krenule u rušenje Dejtonskog sporazuma.

– I SAD i EU i NATO su u borbi protiv Republike Srpske i njene razgradnje. Јoš su sebi pridodali Kanadu, Јapan, i neke islamske zemlje. Međunarodna zajednica želi da razgradi poziciju Republike Srpske kao strane u pregovorima, i zbog toga neću ići na razgovore sa Schmidtom – poručio je Dodik.

PIC je nazavao “nelegalnom organizacijom moćnih zemalja”.

“PIC je nelegalna organizacija moćnih zemalja koje misle da s arogancijom mogu nametnuti nasilje i da mogu da nas skrše u našem zahtjevu za slobodom i samostalnom RS u okviru Dejtonske BiH. Ako ne može biti samostalna u okviru dejtonskih okvira, ona ima pravo da sama bira svoj put. I vjerujem da će zbog njihovog ponašanja doći veoma brzo u ovakvu situaciju. PIC je jedna lažljiva i nepostojeća organizaicje koju u Dejtonskog sporazumu nema”, rekao je Dodik.

Iznio je i niz drugih uvreda na račun PIC-a.

Govorio je i napadu na Miladina Stanića, SDS-ovog poslanika. Kazao je kako je Stanić “odbio sarađivati s policijom i da je riječ o sporu koji traje dvije decenije, a na sudu se vodi postipak 15 godina”.

“Osuđujem upotrebu vatrenog oružja i odbacujem bilo kakvu konotaciju da ima politčku pozadinu. Insistiram da institucije RS rasvjetle ovaj događaj”, rekao je Dodik.

(SB)