Home Novosti BiH Dodik nakon sastanka sa Liz Truss: BiH je propala država

Dodik nakon sastanka sa Liz Truss: BiH je propala država

Šefica britanske diplomatije Liz Truss sastala se sa članovima Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da je, što se njega tiče, sastanak bio puka formalnost i da joj je rekao da Velika Britanija ima jednostrane stavove kada je u pitanju situacija u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je imao samo negativne stavove sa sastanka. Nije se složio sa šeficom britanske diplomatije niti oko sigurnosnih prijetnji BiH, niti o visokom predstavniku, odnosu BiH prema ratu u Ukrajini…

“Sastanak za ministricom vanjskih poslova? Mogla je da primjeti potpuno podijeljeno Predsjedništvo gdje Džaferović pokušava da svoj govor predstavi kao zajedničko mišljenje. Mogu da kažem šta sam rekao. Rekao sam da je BiH propala država jer postoji miješanje i Vlade Velike Britanije. Kaže da je ovdje kako bi branila Gruziju i BiH i da postoji opasnost. Ja sam vrhovni komadant OS BiH i rekao sam da je sve mirno i uredu i NATO je rekao da nema bezbjedonosnih prijetnji i ne može da tvrdi da nekoga brani. Visoki predstavnik ne postoji, gospođa je govorila da on postoji, da je to Schmidt. Dao sam joj Aneks Dejtonskog sporazuma da pročita.”

“Britanci su ovdje samo pravili nered. Mi ćemo nastaviti da radimo s našim partnerima iz Kine i Rusije. Bonska ovlaštenja su blefiranja Velike Britanije. I od BiH traže, ne mogu reći da je tačno, da se dostavi naoružanje u Ukrajinu”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je odbacio upilitanje Velike Britanije u unutrašnja pitanja BiH i da zna da su ih i oni bombardovali kao dio NATO snaga.

Istakao je da da oni žele samo jednostrana rješenja u BiH i da to neće moći da se ostvari.

(N1)