Home Novosti BiH DODIK NE KRIJE OGORČENJE: “Britanske vojne formacije nezakonito dolaze u BiH, to...

DODIK NE KRIJE OGORČENJE: “Britanske vojne formacije nezakonito dolaze u BiH, to što rade Džaferović i Komšić…”

Dodik tvrdi da NATO štab crpi svoje prisustvo u BiH na osnovu odgovarajućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je formirana misija Altea i produžen mandat koji ističe na jesen.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da “nijedan organ u BiH nije dao saglasnost na prisustvo bilo koje vojne formacije, pa ni britanske, te stoga oni ne dolaze u BiH na zakonit način”.

– To što druga dva člana Predsjedništva na suverenitet BiH gledaju kao na političku trgovinu govori o njima i politikama koje su ih tu dovele, ali i o BiH koja neće moći preživjeti one koji se u nju zaklinju – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše izjavu Šefika Džaferovića koji je pozdravio odluka Vlade Velike Britanije o slanju “vojnih eksperata u BiH” i da će, kako on smatra, time osnažiti NATO štab.

Dodik tvrdi da NATO štab crpi svoje prisustvo u BiH na osnovu odgovarajućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je formirana misija Altea i produžen mandat koji ističe na jesen.

– Od zaključivanja Dejtonskog sporazuma NATO nikada nije imao neposredan angažman u BiH pod imenom NATO. Taj angažman ostvarivan je preko međunarodnih vojnih misija IFOR, SFOR i sada EUFOR, koje je odobravao Savjet bezbjednosti UN. Sve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koje se odnose na te misije su ograničenog trajanja, uglavnom na 12 mjeseci – kazao je Dodik, tvrdeći da nijednom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN NATO savezu nije dat vremenski neograničen mandat pa se NATO ne može pojaviti kao alternativa EUFOR-u, ukoliko ne dođe do nove rezolucije koja bi takav angažman odobrila.

Dodik navodi da istekom važenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a nijedna strana vojna sila ne može zakonito boraviti u BiH.