Home Novosti BiH DODIK O EVROPSKOM PUTU BiH I POLITICI SAD-a: “Njima je BiH država...

DODIK O EVROPSKOM PUTU BiH I POLITICI SAD-a: “Njima je BiH država u kojoj će biti na muslimanskoj strani ujedno i karta kako bi…”

Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti – kazao je Dodik

– Nemam ništa protiv toga da BiH postane članica Evropske unije. Јedina promjena u odnosu na prije deset godina je smanjeni entuzijazam prema ovom pitanju, rekao je u intervjuu za austrijski Kosmo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– Smatram da za to nismo isključivo mi krivi, koliko je Evropa, koja nam šalje kontradiktorne poruke o uslovima pristupanja. Evropa trenutno nema jedinstvenu vodeću snagu koja bi vodila razvoj EU, što utiče na našu motivaciju za pridruživanje. Međutim, EU ostaje prirodno okruženje za zemlje evropskog kontinenta. Važno je da Republika Srpska na putu ka Evropi ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju.

Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti. Ipak, EU pokazuje nedosljednosti, posebno kada se radi o vladavini prava i intervencijama koje podržavaju strane sile, što dovodi do percepcije Republike Srpske kao remetilačkog faktora. Evropa se takođe i bori sa unturašnjim problemima što ostavlja kontinent pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država. Predsjedništvo Džoa Bajdena, suočeno s vlastitim izazovima, reflektuje ovu situaciju gdje Evropa indirektno ostaje pod vodstvom lidera koji možda nisu dorasli zadatku. Odlučni smo da ne izgubimo Republiku Srpsku i da se, ako bude potrebno, odupremo nametnutim uslovima na “evropskom putu”. Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti – kazao je Dodik.

Dodao je da je “BiH projekat Amerike, koja je nakon rata, stvorila uvjerenje da su Srbi odgovorni za sukob i da zaslužuju svaku vrstu kazne”.

– Neposredno poslije rata, oni nisu imali u cilju da usvoje pregovori mira. Njima je BiH država u kojoj će biti na muslimanskoj strani ujedno i karta za koju se drže kako bi se predstavilo da su dobri sa muslimanima. Možete da pogledate šta su radili muslimanima na drugim mjestima. Bosna i Hercegovina nema globalno značajne resurse koji bi njima mogli biti od interesa. Međutim, u ovih trideset godina, stvorili su sistem u kojem su sve institucionalne i druge komande u državi podređene njihovim interesima, pokušavajući kontinuirano da upravljaju i nameću rješenja, sa varirajućim stepenom uspjeha. Sada su naišli na prepreku koja se teško prelazi. Oni su isključivo fokusirani na ostvarivanje profita i lobiranje. Nemam drugo objašnjenje za njihove ciljeve – kaže Dodik.

Na pitanje smatra li da će eventualni dolazak Donalda Trampa na vlast u SAD promijeniti način vođenja politike ka Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio:

– Republika Srpska nalazi se u izazovnoj geostrateškoj situaciji, smještena u srcu Evrope, okružena članicama NATO-a i EU. Ova pozicija zahtijeva razvijanje otvorene komunikacije s okolinom radi razvoja i iskorištavanja novih prilika. Iako promene u američkoj administraciji, poput one pod Trumpom, mogu nagovijestiti određene promjene, iskustvo ukazuje na to da promjene na vrhu SAD-a ne znače automatski i promjenu politike prema ključnim pitanjima kao što su Kosovo i Republika Srpska. U globalnom kontekstu, očekuje se stvaranje nove ravnoteže u međunarodnim odnosima koja bi bila otvorenija. Za Republiku Srpsku, u trenutku globalne nestabilnosti, ključno je da se bavi svojim unutrašnjim izazovima, posebno u kontekstu odnosa unutar BiH. Insistiranje na povratku ustavnim principima i odbacivanje nametnutih struktura, poput strane administracije, sudstva i vojske koje Ustav ne predviđa, ostaje prioritet.